Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverkets markköp stoppar myggbekämpning

87 hektar sumpmark längs Fängsjöns östra strand kan bli rena himmelriket för mygglarverna i Österfärnebo befarar ortsborna.
Naturvårdsverket som precis köpt marken säger nämligen nej till myggbekämpning där. Åtminstone för tillfället.
– Det verkar som om myndigheterna satt i sinnet att motarbeta oss till varje pris, säger Maria Brook.

Annons

I torsdags kväll besökte riksdagsmannen Mikael Oscarsson (KD) Kafé Nyfiket i Gysinge för att diskutera myggfrågan med de drabbade ortsborna.

Detta som en förberedelse inför riksdagsdebatten på måndag då Oscarsson kräver att miljöministern ger svar på vilka åtgärder han tänker vidta för att staten ska fortsätta att bidra till myggbekämpningen.

– Vi är världsbäst på mygg, så han fick med sig mycket kunskap till debatten. Hoppas bara Anders Carlgren tar till sig och gör något åt problemet, säger Maria Brook i Österfärnebo.

En smärre chock fick dock deltagarna när forskaren Jan Lundström under mötet berättade att Naturvårdsverket alldeles nyligen köpt 87 hektar mark från Koversta och ner till bron över Laggarboån av Bergvik Skog.

Området består mest av våtmark där mygglarverna trivs i rikliga mängder. För att ta död på dessa har marken tidigare besprutats.

Men i egenskap av markägare säger Naturvårdsverket nu nej till bekämpning där.

Det här har fått ortsborna att känna att de motarbetas av myndigheter från alla håll och kanter

– De gaddar ihop sig mot oss. När kemikalieinspektionen sa ja, sa länsstyrelsen nej. Och när de sen fick bakläxa av miljööverdomstolen, då ville inte staten skjuta till pengar. Och nu händer det här, säger Maria Brook.

– Man blir galen. Det är en oändlig soppa.

På Naturvårdsverket förklarar man köpet av marken längs med Fängsjöns östra strand med att man vill utöka naturreservatet.

– Och att vi säger nej till bekämpning för att vi inte tycker att man ska bespruta inom några skyddade områden, säger Bo Lundin på Naturvårdsverkets enhet för områdesskydd.

Det var med Naturvårdsverkets stöd som länsstyrelsen överklagade myggprojektets dispens att bespruta med BTI till Miljööverdomstolen – som sedan gav dem fel.

Men domen från Miljööverdomstolen har gjort att Naturvårdsverket just nu utreder hur man ska ställa sig i de här frågorna. Så lite hopp kan det finnas för de drabbade ortsborna.

– Det håller på att beredas och redan nästa vecka ska vi ha ett svar på om vi eventuellt ska ändra inställning, säger Bo Lundin.

Naturvårdsverket har också givit i uppdrag åt en Umeåforskare att granska om bekämpningsmedlet BTI, är ett hot mot andra arter än stickmyggor. Hans rapport kan också få betydelse för om regeringen ändrar sig och går in med ekonomiskt stöd.

Mer läsning

Annons