Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina har byggt om sin bil helt själv – nästan

/
  • arrangör. Erik Wahlberg från Gavleracing som arrangerar bilutställningen. ”Alla är välkomna, oavsett bil, årsmodell eller prisklass. Huvudsaken är att det är kul.”
  • TILL SALU. En specialdesignad Audi A4. Ägaren Henrik Andersson har lackerat om bilen till en rosthög. Bilen har en utbyggd ljudanläggning och väger två ton på grund av all stereoutrustning. Bilens utrustning kräver sex batterier. Dörrarna och taket har isolerats med fogskum och klätts med plåt för att bilen ska hålla ihop när stereon kör på i 151 decibel.
  • dyr hobby. Nina Järvitalo har vunnit flera tävlingar med sin coolt lackerade och ombyggda Golf. Hon är en av få tjejer som deltar i tävlingarna. ”Det är mansdominerat och det är synd tycker jag. Det var mina killkompisar som fick med mig och nu är jag fast.”

Stolta bilägare visade på lördagen upp sina välputsade fyrhjuliga vänner i Högbo bruk när bilutställningen Big Car Meet arrangerades för tredje året i rad.

Annons

Ett 60-tal bilar glänser ikapp i solen, de flesta har huven öppen och överallt ifrån hördes dunkande basljud från specialbyggda bilar med tonvis av högtalarutrustning. Variationen är stor, här finns allt från Volvo 740 till Chevrolet Camaro.

– Alla är välkomna, oavsett bil, årsmodell eller prisklass. Huvudsaken är att det är kul, säger Erik Wahlberg från Gavleracing som arrangerar bilutställningen.

Dyr men rolig hobby

Big Car Meet har tolv olika tävlingsklasser som hottest paint and finish, long distance, bästa billjud, best American och hottest female car. Men hottest female car, vad menas egentligen med det? Nej, det handlar inte om särskilda tjejbilar utan är ett försök att få fler kvinnliga bilägare att delta.

– Vi vill få fler tjejer till bilträffarna. Det är mest killar som ställer ut sina bilar, det vore bra med fler tjejer. I år är det väl bara tre eller fyra tjejer som är med och tävlar, säger Erik Wahlberg.

En av dem är Nina Järvitalo från Uppsala. Till vardags jobbar hon som undersköterska men på fritiden bygger hon om sin bil och visar upp den på bilutställningar. Hon har en VW Golf V -05 som hon vunnit flera tävlingar med.

– Jag får ofta frågan om jag gjort allt själv. Det har jag, allt utom lackeringen. Jag har bland annat sänkt bilen rejält, bytt kjolar, byggt en ljudanläggning i baksätet, satt in fyra sportbilssäten och mocka i taket. Jag har lagt ned 100 000-tals kronor på min bil. Det är en dyr men rolig hobby.

En halv miljon

Henrik Andersson från Enköping har på tre år lagt ned ungefär en halv miljon kronor på sin Audi A4. Bilen som väger två ton har en utbyggd ljudanläggning, som kräver sex batterier. Dörrarna och taket har isolerats med fogskum och klätts med plåt för att bilen ska hålla ihop när stereon kör på i 151 decibel.

– Men nu är den till salu för 230 000 kronor. Jag tänkte starta ett nytt projekt.

Johan Hedin från Falun har en Volvo 744 -89. Den var riktig risig när han köpte den för två år sedan men nu brukar han tävla med den i Svensson-klassen.

– Jag jobbar med bilen ungefär två till tre timmar per dag, varje dag efter jobbet. Det roliga är att göra den personlig, det är nästan som att bygga en egen bil.

Mer läsning

Annons