Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nischat Storviksföretag siktar på rymden – med unik titanteknik

/
  • Här är några detaljer som killarna i Storvik har fixat, detaljer i titan med superhård yta.
  • Här är några detaljer som killarna i Storvik har fixat, detaljer i titan med superhård yta.

I en liten verkstadslokal i Storvik tillverkas avancerade detaljer med sikte på både rymden, flyget och framtidens bilar.
– Vi ville starta något nischat, säger Joachim Särkimäki, vd och delägare i Advacut AB.

Annons

Här hittade också det nystartade utvecklingsbolaget Sentina Bay kunskaperna och maskinparken som man behövde.

Sentina Bay har utvecklat ett sätt att göra metallen titan både starkare, tåligare och superhårt på ytan. Materialet kallas Tisurf.

Bolaget har sitt ursprung i Mora och Orsa men är nu på väg att etablera sig i Sandviken. Till att börja med har de öppnat kontor i Sandbacka Park.

Sentina Bays vd Peter Östlund berömmer killarna i Storvik.

– Deras maskinutrustning och kunskaper är på topp, säger han.

De båda företagen fick kontakt med varandra i höstas.

En servicetekniker som kom till Storvik för att installera en avancerad CNC-maskin, var god vän med ingenjörerna i Sentina Bay. Han såg möjligheterna och förmedlade kontakten.

– De ville komma hit och titta. Vi gjorde några testserier som de var extremt nöjda med, säger Joachim Särkimäki.

Detaljerna har Peter Östlund och hans kollegor haft med sig när de visat upp sina innovationer för världens mest framstående bil- och flygplanstillverkare, bland andra flygbolaget Boeing i USA.

– Sandviken är ett naturligt centrum kring titan i Sverige, säger Peter Östlund och pekar bland annat på att storföretaget Sandvik har smältverk som kan hantera titan.

En orsak till etableringen i Sandviken är också att stiftelsen Sandvikeninvesterarna, med pengar som Sandvik donerade vid 150-årsjubileet för fyra år sedan, gick in med drygt 2 miljoner kronor i Sentina Bay. Det var avgörande för att statliga Almi Invest skulle satsa lika mycket. I ett slag hade man ytterligare 4,6 miljoner kronor i rörelsekapital för att föra ut det unika materialet på marknaden.

Läs också: Över 20 gästrikeföretag har fått stöd av Sandvikeninvesterarna.

En tredje orsak var Sandvikens geografiska läge.

– När vi åkte från Mora och Orsa och skulle träffa folk från Stockholm så möttes vi i Högbo bruk, på halva vägen. I Sandbacka Park har vi nu en brevlåda, enkla lokaler och tillgång till konferensrum, säger Peter Östlund.

För att återgå till Advacut så har både Joachim Särkimäki och delägaren Daniel Jönsson jobbat länge som operatörer och tekniker på Sandvik Coromant i Sandviken. De började där efter att ha gått på Göranssonska skolan.

Daniel slutade nyligen för att helt ägna sig åt Advacut medan Joachim än så länge jobbar kvar på Sandvik och ägnar kvällar och helger åt Advacut.

I Storvik fanns barndomsvännen Thomas Dahlqvist som drev verkstadsföretaget Lino Industriteknik. I en hörna i lokalerna kunde Advacut börja för snart fyra år sedan. Dahlqvist blev också delägare.

– Vi köpte en begagnad treaxlig maskin och började på hobbynivå, säger Joachim Särkimäki.

I fjol tog det fart. De skaffade fler avancerade maskiner och investerade över 5 miljoner kronor med både egna och lånade pengar.

Om uppdraget åt Sentina Bay:

– Titanlegeringen är ett tufft material. Det har många användbara egenskaper men dessvärre har flertalet av dessa negativ inverkan vid skärande bearbetning. Vi har hittat ett sätt att göra bearbetningen bättre och effektivare.

Grunden till Sentina Bay lades för många år sedan när forskaren Erik Johansson i Uppsala hittade på en metod att förvandla titanets yta så att den blev hårdare. Nu har man förfinat processen så att härdningen tränger djupare in i materialet. Ytan har mycket låg friktion och är tre gånger hårdare än hårdkrom samtidigt som materialet är 40 procent lättare än stål.

Advacut hjälper Sentina Bay att ta fram prototyper för olika ändamål.

– Om titan ska bli en mer utnyttjad metall så lär man kunna tillverka på mer lönsamt sätt än hittills. Vi tror att produktionskostnaderna kommer att sjunka, säger Joachim Särkimäki.

Också bolagsnamnet Sentina Bay har anknytning till Sandviken. Sentina är latin och betyder "sand" och Bay är ju engelska ordet för "vik". Advacut står för "advanced cutting".

Läs också: Almi investerar i världsledande titanteknik.

Läs också: Storsatsning på titanteknik i Mora och Sandviken.

Mer läsning

Annons