Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NO hoppar av budgetsamarbete

Ett parti saknades när den borgerliga oppositionen i Sandviken på måndagen presenterade sin skuggbudget.

Lokalpartiet Ny Ordning har efter tre år hoppat av samarbetet med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi ställdes inför ett förslag som till 100 procent byggde på moderat politik utan utrymme för förhandlingar, säger Joe Eriksson Gladh (NO).

Annons

Sedan NO gjorde debut inom lokalpolitiken efter valet 2006 har partiet haft ett mer eller mindre organiserat samarbete med M, FP och KD. Tre år i följd har de fyra partierna haft en budget ihop. Även i övrigt har de ofta hållit ihop i större frågor.

Så sent som i söndags räknade Riitta-Liisa Björk (M) med att samarbetet skulle fortsätta.

– Alla fyra partierna hade fått sina hemläxor. Men när vi skulle sammanställa materialet hörde Ny Ordning bara inte av sig. Jag har inte fått någon förklaring.

Riitta-Liisa Björk är förvånad över att fyrpartisamarbetet nu spruckit. Men Folkpartiets oppositionsråd Nils-Gunnar Kempe säger att det legat i luften.

– Det är tydligt att de dragit sig undan och inte längre är så pigga på att samarbeta.

Enligt Joe Eriksson Gladh, grundare av Ny Ordning tillsammans med avhoppade Socialdemokraten Aage Hansen, ställdes NO inför fullbordat faktum när Moderaterna presenterade ett förslag till borgerlig skuggbudget utan utrymme för förhandlingar om förändringar.

– Vi kan inte ställa oss bakom någonting som vi inte fått möjlighet att påverka. Tidigare år har det varit mer en samlingsbudget. Nu blev förslaget väldigt moderatinfluerat.

Ny ordning ser sig själva som ett sakfrågeparti utan position på höger-vänsterskalan.

– Vi skryter om att vi är ett lokalparti som inte har någon ideologi. Det är alldeles för mycket ideologi inom lokalpolitiken. Det händer allt för ofta att bra idéer stoppas för att de kommer från fel håll. Jag skulle vilja ha en ”samlingsregering” i Sandviken, säger Joe Eriksson Gladh.

Vilket parti står ni närmast i dag?

– Måste jag bestämma mig för ett parti säger jag Socialdemokraterna.

Annons