Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar älgjaqten

/
  • JAQT. Gunilla Landell är en av jägarna som är med i den lokala grenen av det kvinnliga jaktnätverket JAQT.

Nu börjar jaqten.


Nej, det är inte ett stavfel.


JAQT är nätverket för kvinnliga jägare.

Annons

Gunilla Landell möter oss i dörren, eller rättare sagt möter hennes jakthundar, som ivrigt flockas runt benen. Samma entusiasm vill hon och jaktnätverket JAQT (Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden) att kvinnor som söker sig till jakt ska mötas av. För tröskeln att komma in i ett jaktlag är hög, så JAQT behövs för att sänka den.

– Fler och fler kvinnor hör av sig. Många kvinnor som börjar med jakt har haft någon i familjen, kanske pappan, som jagat. Problemet är att få kvinnor har tillgång till jaktmarker.

När hon själv började följa med ut i skogarna var det bara män. Men nu är cirka 13 000 av Svenska Jägareförbundets 193‑000 medlemmar kvinnor, och av ungdomsmedlemmarna är en tredjedel tjejer.

JAQT hjälper till med att anordna inbjudningsjakter, föreläsningar, ger ut tidning med kvinnliga jägarförebilder som OS-skytten Nathalie Larsson med mera.

Någon större skillnad att jaga med kvinnor jämfört med män tycker Gunilla Landell inte att det är. Vissa saker skiljer, emellertid.

– Kvinnor är mer noggranna i skogen. Det är en mer försiktig jakt, kvinnor skjuter exempelvis inte på en älg som springer.

– När kvinnor är med finns inte samma hårda attityd. Inte samma grabbsnack, det är mer hänsyn.

Vi går ut i den kyliga höstskogen utanför hennes hus i Årsunda, med sig har hon två av sina hundar. För kvinnor som vill börja jaga kan hunden vara en inkörsport. Eftersökningshundar är exempelvis alltid eftertraktade av jaktlag.

Gunilla Landell pratar om att många kvinnor har svårt att få en stund för sig själva, att tempot är högt från att de sliter sig igenom arbetsdagen till att de hämtar på förskolan och lagar mat. Då kan jakten vara en stressfristad på pass i skogen.

För henne själv hjälpte jaktintresset till när hon efter en svår trafikolycka skulle ta sig tillbaka till livet. Moroten var att kunna gå själv i naturen igen.

– Det är en gudagåva att få stänga dörren bakom sig och få lite tid för sig själv i skogen.

Mer läsning

Annons