Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu efterlyser de en hundgård

/
  • Vi vill ha en egen rastplats! Här är några av hundägarna som vill ha en hundgård i Stadsparken. Från vänster: Johanna Dronkers med hunden Peggy, Ulla Eriksson med Stina, Karl-Erik Sahlin med Nalle, Janne Berg med Tilda, Vivi Hillström med Hjalmar och Barbro Jonsson med Charlie.

Hundägare vill ha ett avsatt område som rastplats till sina hundar i Stadsparken. Johanna Dronkers är en av de som kämpar för att få en hundgård och som väntar på kommunens besked i frågan.

– Det kan inte kosta så många slantar för kommunen, säger hon.

Annons

Sedan ett halvår tillbaka har Johanna Dronkers och flera andra hundägare, drivit frågan om en hundgård. De har tagit upp frågan direkt i kommunfullmäktige och skickat medborgarförslag till Sandviken kommun.

– Vi är ett gäng hundägare och hundar som har träffats i Stadsparken under en längre tid och gått på promenad varje morgon, men för att hundarna ska kunna leka och känna sig fri, så behöver vi en hundgård, säger Johanna Dronkers.

Får inte ha lösa hundar

De skickade in medborgarförslaget redan i vår med förslaget om Stadsparken och flera andra platser som alternativ, men har fortfarande inte fått något svar. De påpekar att det finns hundgårdar i stort sett varje kommun.

– Det är svagt av kommunen att inte kunna införa en hundgård, säger Vivi Hillström en av hundägarna.

De säger också att en hundgård behövs eftersom det inte går att övertyga alla människor om att hundarna är snälla. Samtidigt säger inte de lokala ordningsföreskrifterna för Sandviken kommun att hundar inte får släppas lös i Stadsparken.

Finns med i översiktsplanen

Från kommunens sida säger man att förslaget om en hundgård är under beredning och att den ska vara besvarad i november, men ändå finns inget framarbetat underlag på kostnader eller om det är möjligt att bygga en hundgård i Stadsparken.

Peter Kärnström, kommunalråd (S) har ingen klar uppfattning i frågan:

– Det finns med i översiktsplanen, men vi har inte tittat närmare på frågan, säger han.

Hundägarna menar också att en hundgård i Stadsparken skulle vara bra eftersom fler aktiviteter, gör att människor kan känna större trygghet att vistas där.

– En hundgård skulle kunna vara en av flera aktiviteter för ökad rörelse, som ingår i projektet ”tryggare Stadspark”, säger Eva Östermark, en av hundägarna.

Mer läsning

Annons