Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Abbas ta hand om sin egen ekonomi

/

Flera års kamp är över. Nu får Abbas Al-Rashid själv ta hand om sina pengar. Tingsrätten i Gävle upphävde i går det förvaltarskap han varit satt under.
– Äntligen är jag fri, säger han.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om Abbas Al-Rashid. Han tvingades söka psykiatrisk hjälp för det posttraumatiska stressyndrom som han drabbats av efter att ha varit fängslad och torterad i hemlandet Irak. Vården ledde till att han fick en överförmyndare.

Sedan några år tillbaka har Abbas Al-Rashid varit frisk och kämpat för att slippa ifrån förvaltarskapet. Han har själv velat ha kontroll över sin ekonomi och inte tvingas be förmyndaren om pengar till exempelvis fika och restaurangbesök.

I går gav hans kamp till slut resultat. Tingsrätten i Gävle beviljade då hans ansökan om att slippa förvaltarskapet. Domstolen anser att hans sjukdomstillstånd förbättras så pass att han inte längre har något behov av förvaltare eller god man. Det skall genast upphöra.

Abbas Al-Rashid blir jätteglad när han får beskedet och känner att han äntligen är fri. Han ger sig genast ut på stan för att ordna med massa praktiska detaljer, till exempel på banken.

– Det här är bara början, säger han lyckligt och berättar om sitt målmedvetna sökande efter ett jobb.

Men han är kritisk mot att han fått sköta allt själv för att bli fri från förvaltarskapet. Han upplever att han bollats fram och tillbaka mellan myndigheter och vården.

– Jag har inte fått någon hjälp.

Annons