Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Jette hjälp hemma dygnet runt

/

Cancersjuka Jette Schmidt får flytta hem med hjälp dygnet runt. Efter Arbetarbladets artiklar tog socialchefen för handikappomsorgen på Sandvikens kommun, Peter Olofsson, det efterlängtade beslutet under torsdagen.

Annons

Många läsare har de senaste dagarna hört av sig till Arbetarbladet efter tidningens artiklar om cancersjuka Jette Schmidt. Upprörda röster har höjts för Jette som har nekats hjälp i hemmet dygnet runt av Sandvikens kommun. Den hemtjänst hon hade var otillräcklig och i stället placerades Jette på korttidsboendet Rosengården i Sandviken.

Där har hon vårdats tillsammans med gamla och dementa och det är dit hennes 15-åriga son kommit för att umgås med sin mamma varje helg.

Efterlängtad vändning
Men under torsdagen tog Jettes situation en helt ny efterlängtad vändning. Hon får flytta hem med hjälp dygnet runt så länge det fungerar och så länge hon vill.
– Det är så här det ska vara. Man ska kunna få vara hemma i livets slutskede, säger hon när Arbetarbladet ger henne beskedet under torsdagen.

Jette har själv ansökt om en personlig assistent enligt LSS. Men enligt lagen uppfyller hon inte kraven. I stället har Peter Olofsson, socialchef för handikappomsorgen på Sandvikens kommun, själv fattat beslutet enligt socialtjänstlagen, som följer en annan lagstiftning.
– Det här ärendet har farit fram och tillbaka mellan olika myndigheter och med de omständigheter som är runt omkring beslöt vi att handikappomsorgen själva tar hand om ärendet, säger Peter Olofsson.

”I något fall blir det galet”
Han menar att uppmärksamheten kring Jettes fall har fått folk att tro kommunen sköter alla fall på samma sätt, men det var ett undantag.
– Det finns flera hundra personer med samma hjälpbehov som skötts på ett bra sätt. Men så i något fall blir det galet, och det har det blivit i det här fallet, säger Peter Olofsson.

Arbetet med att få i hop kompetent personal som kan hjälpa Jette kommer att starta under fredagen. Förhoppningen är att Jette ska kunna flytta hem så snabbt som möjligt, bara personal finns.

Kommunen erbjöd Jette så sent som i onsdags hjälp från hemtjänsten varannan timme. Men Jette tackade nej eftersom det alternativet tidigare inte hade fungerat.
– Det de erbjöd då var en gammal lösning, och så ville jag inte ha det, säger hon.

Nu kan i stället Jette flytta hem och ordna ett normalt liv tillsammans med sin 15-åriga son.
– Jag hoppas att fler som kommer efter mig får nytta av det här, säger hon.

Annons