Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan de fira svensk midsommar

/
 • dansade kring stången. Rasmus Karlsson, åtta år, och Loran Hajo, tio år, var två av barnen som var med och dansade kring midsommarstången                     på Nya Bruket i går.Ebba har lärt sig. Nu sitter Små grodorna och Prästens lilla kråka som de ska inför midsommarafton. Ebba Wallberg, åtta år, var en av dem som dansade ringdans och än slank hit och än slank dit och än slank ner i diket på Nya Bruket i går.
 • gillade prästens lilla kråka. Jiyan Othman, tre år, gillade Prästens lilla kråka bäst av alla ringlekar. Det var hon inte ensam om.
 • publik. Ringdansen kring midsommarstången på Nya Bruket hade publik från serviceboendet intill. En som visade sig vara en riktig hejare på sommarvisor var Lilly Aslesen, 87 år, som ackompanjerades av Anders Kråkan Ågren när hon sjöng Sjösala vals. ”Jag har sjungit i hela mitt liv. Alla Taube-visor är mina favoriter”, berättade hon.
 • första gången. I går fick barn och vuxna på Nya Bruket i Sandviken lära sig hur ett svenskt midsommarfirande går till när Unga Örnar och Anders Kråkan Ågren ordnade dans kring midsommarstången. För en del var det första gången, men Loran Hajo, tio år, har firat midsommar många gånger förut.
 • Julia Jansson, sju år, gillar att dansa kring midsommarstången.

Nu sitter Små grodorna och Prästens lilla kråka som de ska inför midsommarafton.

På Nya Bruket i Sandviken fick de boende lära sig hur ett svenskt firande går till när det var dans kring midsommarstången redan i går.

Annons

Bakom det tidiga midsommarfirandet låg Unga Örnar, som under två veckor haft parklek för barnen på Nya Bruket på den stora gräsmattan, och Anders Kråkan Ågren, projektledare för integrationsprojektet i bostadsområdet.

– Vi vill visa hur man gör när man firar en traditionell svensk midsommarafton, som en förberedelse inför fredagen, berättade Kråkan.

När Arbetarbladet kom på besök var den lövade stången redan rest och ringlekarna pågick för fullt. Ett 20-tal vuxna och barn var med i dansen. Gott om publik var det från serviceboendet intill.

Populärast var Prästens lilla kråka.

– Igen, igen, ropade deltagarna så fort de slunkit ner i diket.

Klassiska Små grodorna och Vi äro musikanter blev det också såklart – men även nymodigheter som Tjing tjång långkalsong.

Loran Hajo, tio år, har firat midsommar många gånger förut och gillar att dansa till alla sångerna.

– Det är jättekul, sa han.

För andra var det första gången de var med på ett svenskt midsommarfirande.

– Bor man mitt i city kanske man inte tar sig ut till Högbo eller någon annan festplats, sa Elin Wigö från Unga Örnar.

Efteråt blev det pannkakstårta med grädde och jordgubbar.

Mer läsning

Annons