Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu renoveras matsalarna på Sandvikens skolor

Matsalarna i Sandvikens grundskolor ska få en helomvandling och bli en härligare plats att äta på. Först ut i renoveringen är Söderskolan.

Annons

I tisdags var det invigning för Söderskolans uppiffade skolmatsal. Nu ska den kännas mer som en restaurang - en plats där högstadieeleverna ska kunna må bra av sin omgivning när de äter sin lunch.

– Man äter ju inte bara med munnen, utan med sina andra sinnen också. Det påverkar ens totala matupplevelse. Därför har vi valt att satsa på matsalsmiljön, säger Hanna Ekman, projektledare Sandvikens kommun.

Felix Östlund i 8C var den som hamnade först i kön in till matsalen, och fick äran att klippa det röda bandet som skiljde den från resten av skolan.

– Det var som det är att klippa ett band, antar jag. Roligt och spännande, haha!

Det som har gjorts i matsalen är bland annat att nya lager med färg har lagts på, en del nya möbler har köpts in och matsalen har förlängts då två bord har ställts in i ett förrum, där det också har skapats en marknadsplats. På flera punkter har eleverna varit med och gett sina synpunkter på vad som behövs. Som ett exempel har det på elevernas önskan ställts in några runda bord i matsalen. Det ska motverka att någon känner sig utanför.

– Vi vill försöka hitta vad det är eleverna vill ha. Vi gör ju det här för deras skull, säger Hanna Ekman.

Av miljöskäl, för att minska disken, har också brickorna tagits bort. Det är det enda som de elever Arbetarbladet har pratat med inte gillar.

– Man vill inte lägga mackan på bordet. Man vet ju inte vem som har suttit där innan, säger Jesper Andersson som även han går i 8C.

Alla kommunala grundskolor i Sandviken ska genomgå samma förvandling från skolmatsal till skolrestaurang under 2015. Söderskolan blev först ut för att behovet där kändes extra stort. Näst på tur är Årsunda kyrkskola och Österfärnebo skola.

Mer läsning