Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ser Almab ljuset igen

/
  • ”Vi har full beläggning och mer därtill under det närmaste halvåret”, säger Bernt Ejbyfeldt, vd i nya Almab, med verkstadschefen Bengt Sohlborg och tekniske chefen Stefan Ericson i förgrunden. De poserar vid ett justerverk som i nästa vecka levereras till södra Sverige.
  • Erfarna ingenjörer och arbetare tar fram utrustningen som Almab i Storvik säljer till sågverk i både Sverige och utomlands
  • ”Det känns tryggt med en stark ägare och en vd som kommer från ”en annan värld””, säger Stefan Ericson, teknisk chef på Almab i Storvik.
  • ”Vi vill att företaget växer med hjälp av produktutveckling”, säger nye vd:n Bernt Ejbyfeldt.

Efter konkursen har Almab i Storvik kammat hem flera nya affärer.
– Vi har full beläggning och mer därtill under det närmaste halvåret, säger Bernt Ejbyfeldt, vd i nya Almab sedan årsskiftet.

Annons

Sedan dess har Bernt Ejbyfeldt rest runt till gamla och nya kunder och raggat nya affärer.

– Det har gått över förväntan. Varumärket är väldigt starkt och vi har bra produkter, säger han.

Ett av de nya uppdragen ger intäkter på cirka 20 miljoner kronor och gäller ombyggnad av ett sorterverk åt en svensk kund. En mindre affär gäller komplettering av ett sorterverk i ett estniskt sågverk.

Den större ordern omfattar både mekanik och styrsystem.

De nya ägarna, investmentbolaget Provator, hade länge sneglat på möjligheten att köpa Almab. När det blev konkurs slog man till. Bernt Ejbyfeldt, tidigare bland annat verksam i Volvos ledning, sattes in som chef.

Tekniske chefen Stefan Ericson och verkstadschefen Bengt Sohlborg är nöjda med nyordningen.

– Det känns tryggt med en stark ägare och en vd som kommer från ”en annan värld”, säger Stefan Ericson samtidigt som han medger att det känns omtumlande med den genomlysning av verksamheten som nu pågår.

Bernt Ejbyfeldt betonar att Almab har bra produkter.

– Vi vill att företaget växer med hjälp av produktutveckling, säger han och berättar att Provator investerar ”många miljoner”.

Sågverksindustrin efterfrågar utrustning som gör att de kan producera snabbare med bättre kvalitet.

Stefan Ericson ger ett exempel:

Under de senaste 10–15 åren kapaciteten i sorterverken, där bräderna sorteras i olika längder och kvalitéer, fördubblats från cirka 80 till 160 meter i minuten.

– Det kräver automatsortering med kameror. Det mänskliga ögat hänger inte med, konstaterar han.

Som följd av de nya uppdragen söker Almab mer personal. Det kan dock också bli tal om att hyra in arbetskraft från underleverantörer. Totalt behövs ytterligare drygt en handfull personer under det närmaste halvåret.

– Vi har flera affärer på gång, säger Bernt Ejbyfeldt som inte märker någon nedgång utan snarare ett uppdämt behov av investeringar och underhåll i sågverksbranschen.

Mer läsning

Annons