Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det myggbekämpas i Bärrek

Länsstyrelsen lät sig påverkas av mygginfernot i Bärrek. Nu säger de ja till myggbekämpning i just detta område.

Annons

Länsrådet Gun-Marie Pettersson meddelar efter sitt besök i Bärrek att området plockas bort från den lista som hittills har gjort myggbekämpning där otillåten.

Bärrek är byn där myggprojektet har mätt upp 47 000 mygg på en enda natt, när 2 000 mygg kan anses normalt i ett vanligt myggtätt område.

– När vi var där i dag kunde vi se att situationen var fullständigt olidlig, säger länsrådet Gun-Marie Pettersson.

Området finns med på en lista över platser som i framtiden kan bli skyddsområden, och det är därför som länsstyrelsen har motsatt sig bekämpning med medlet BTI där. Nu plockar alltså länsrådet i samråd med landshövding Barbro Holmberg bort Bärrek från listan för tillfället.

Men betyder det att bekämpningen kan komma igång? Eftersom Bärrek har funnits med på listan, har Kemikalieinspektionen förbjudit bekämpning där. Byråkratiska processer kan fördröja bekämpningen. Hur länge det kan dröja kan inte Gun-Marie Pettersson svara på.

– Processen är igång, lovar hon.

Länsstyrelsen har även tagit på sig att samordna arbetet för att i framtiden säkra finansieringen av myggprojektet. Frågan är om pengarna ska komma från statens eller kommunens kassakistor.

Även en oberoende forskare från Naturvårdsverket har kallats in, för att undersöka det uppföljningssystem av bekämpningens effekter på naturen som finns. Experter har enhälligt underkänt det nuvarande systemet - vilket betyder att det alltjämt är oklart vilka effekter som bekämpningen har på naturen.

Mer läsning

Annons