Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu står sista hoppet till byggmedlarna

/
  • LÅST LÄGE. Sandvikenhus vd Patrick Skoglund, här tillsammans med delar av den övriga företagsledningen, söker nu medlarhjälp för att kunna genomföra satsningen i Dalslänningen. ”Det verkar ha uppstått missuppfattningar”, säger han.

Sandvikenhus tar nu hjälp av medlare i ett nytt ”sista försök” att genomföra kvartsmiljardsatsningen i Dalslänningen.
– Projektet är så viktigt på lång sikt för hyresgästerna, företaget och för hela Sandviken, säger vd:n Patrick Skoglund.
Även på Hyresgästföreningen är man beredd att återuppta diskussionerna om hyrorna.

Annons

I torsdags eftermiddag blåste Sandvikenhus för andra gången av det planerade 235-miljonersprojektet i bostadsområdet Dalslänningen med storrust och med 92 nya lägenheter byggda ovanpå de befintliga hyreshusen.

”Vi ber om ursäkt för att vi inte kan genomföra det fina projektet”, skrev bostadsföretaget i ett pressmeddelande där Hyresgästföreningen återigen pekades ut som ansvarig för att förhandlingarna om de nya hyrorna kraschat.

Nytt läge

Men redan samma kväll tycks det ha förekommit nya informella kontakter mellan parterna.

– Jag önskar att vi kan fortsätta förhandla ett varv till. Dilemmat är att lägenheterna är i stort behov av rust och att många som bor där börjar bli gamla och beroende av hissar. Det är också viktigt att även vi som väljer att bo i hyresrätt kan få en hög standard. Det ska inte vara någon andrahandskvalité, säger Torbjörn Rönnkvist, Hyresgästföreningens Sandvikenbosatte regionordförande.

Från Sandvikenhus sida försökte man få till ett nytt möte med Hyresgästföreningen redan under måndagen. När inte det lyckades kontaktade företaget partsammansatta Hyresmarknadskommittén för att be om medlingshjälp.

– Det är mycket ovanligt i en sådan här förhandling. Men det här projektet är så viktigt för Sandviken, ett sätt att visa framtidstro, att vi vill göra ett försök att lyfta frågan från den nuvarande nivån, säger Patrick Skoglund.

Stor förvirring

Hyresgästföreningens Mårten Gulin var samtidigt i full gång med att författa ett mejl till Sandvikenhus administrative chef Johan Persson för att reda ut var parterna egentligen står.

– Det känns märkligt att gång på gång få läsa i tidningen att vi har sänkt projektet. Enligt min mening har det inte förekommit någon riktig förhandling.

– Sandvikenhus styrelseordförande och vd har skickat fram Johan Persson med ett dekret om vad som gäller utan att ge honom mandat att förhandla. Vi har inte heller fått se varken ekonomiska beräkningar eller undersökningar av behovet. Kommer de bara till förhandlingsbordet och lägger fram ett riktigt underlag kan jag inte se varför vi inte skulle hitta en lösning, säger Mårten Gulin.

Mer läsning

Annons