Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill kronofogden ändra reglerna

Det är inte bara personer som blivit skuldsatta som tycker att kronofogden tar för mycket vid utmätningar. Kronofogdemyndigheten själv har insett problemet. Nu föreslår myndigheten ändrade regler.

Annons

Inom det närmaste året kan skuldsatta personer få behålla mer pengar efter en utmätning. Åtminstone om det går som kronofogdemyndigheten vill.

– I dag följer vi reglerna, men de är väldigt hårda, säger Sven Kihlgren, chef för kronofogdens verkställande verksamhet. Han tycker inte att det är bra när personer som hamnar i skuldfällor tvingas leva på socialbidragsnormen under flera år.

– Det skapar inte några ekonomiska incitament för dem att få högre lön och risken finns att de tar svarta jobb, säger han.

Efter att ha bedömt situationen menar kronofogden att regelverket är orättvist och borde göras om.

För enkelhetens skull har kronofogden föreslagit att varje skuldsatt person ska få behålla pengar upp till socialbidragsnormen plus en viss procentandel av varje intjänad hundralapp.

– Vi tror att bägge parter skulle tjäna på det. Den som är skuldsatt får en anledning att öka sin inkomst och då går det snabbare för den som lånat ut att få in sina pengar.

Det är ännu oklart om och när förslaget går igenom. Flera parter ska säga sitt och Sven Kihlgren förklarar att bankernas reaktion hittills varit relativt kylslagen.

Annons