Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny byggnad minskar risken för explosioner

En ny lagerbyggnad ska göra att Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken slipper problemen med snö och is som medför explosioner i stålverket.

Annons

– Det ska framförallt förbättra säkerheten, säger Johan Wiklund, ansvarig för Sourcing and Logistics inom SMT, om nybygget.

Under de senaste snörika vintrarna har produktionen i stålverket nästan dagligen störts av så kallade insättningsexplosioner som orsakats av att snö och is följt skrotet i smältan. I dag ligger råvaran, skrotet, utomhus.

Kostar runt 50 miljoner

Den nya byggnaden blir 120 gånger 60 meter och 20 meter hög. Huvuddelen av råvaran hamnar under tak. Bygget beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor.

– Vi minimerar inblandningen av snö och is på det här sättet, säger Johan Wiklund.

Förutom bättre och säkrare arbetsmiljö medför investeringen bättre driftekonomi och tillgänglighet. Råvaruhanteringen blir effektivare och smältningen av skrotet kommer att flyta bättre, konstaterar Wiklund.

Lagerlokalen väntas vara klar strax efter årsskiftet.

Minskar bullret

Arbetsmiljön för ett 40-tal personer som jobbar i stålverket och med skrottransporterna påverkas direkt. Bygget väntas också minska bullret som sprids till folk som bor i närheten.

Kent Näslund, IF Metalls huvudskyddsombud i stålverket, har deltagit i planeringen:

– Det är jättebra att man kommer till skott. Nu kommer de mest utsatta delarna i hanteringen vid stålverket under tak.

Det mest kritiska momentet i stålverket är insättningen, när kallt och blött skrot läggs ned i den heta smältan.

– Ur den synvinkeln blir arbetsmiljön säkrare, säger Kent Näslund.

Den nya byggnaden får höga portar för transporter in och ut. Det blir möjligt att i framtiden också leda in järnvägsspår under tak.

Mer läsning

Annons