Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kommunledning formerad

/
  • Monica Jacobsson blir ansvarig för demokrati- och integrationsfrågor i den nya kommunledningen. Peter Kärnström tar hand om finanserna och näringslivsfrågorna, Per-Johan Emtell om miljön medan Aage Hansen (skymd på bilden) blir ansvarig för landsbygdsutvecklingen.
  • Presskonferensen ägde rum på Berglunds Bageri i Kungsgården.

Företagsfrågorna får hög prioritet när Sandvikens nya kommunledning formerar sig.

Den ytterst ansvarige politikern, Peter Kärnström, får nu ett tydligt huvudansvar för alla frågor som rör näringslivet.

Men besked dröjer om hur kommunen ska hantera situationen med alla växande företag som skriker efter lokaler.

Annons


Det ska bli andra bullar inom politiken i Sandviken när kommunledningen nu omformats och fått in två nya partier. Förmodligen var det så de fyra kommunalråden tänkte när de valde att förlägga tisdagens presskonferens om arbetsfördelning och viljeinriktning till Berglunds Bageri i Kungsgården.
De nya bullarna är till stor del bakade på ingredienser från den internt i kommunen så omhuldade Vision 2025.
Extra mycket energi ska kommunalråden lägga på fem särskilt utvalda utvecklingsområden som sockrats med formuleringar från visionen (se faktaruta).
Kritik har kommunledningen tidigare fått för att frågor som rört företag och företagande varit utspridda på flera olika avdelningar. Men nu koncentras allt till kommunstyrelseförvaltningen med huvudansvaret lagt på kommunstyrelsens ordförande som en markering av att näringslivsfrågorna har högsta prioritet.
– Ett sätt att öka tydligheten och påskynda processerna, säger Aage Hansen (NO).
En högaktuell fråga är om kommunen ska bygga åt de cirka 20 expanderande företagen som skriker efter lokaler eller om man måste acceptera att jobben hamnar någon annanstans när ingen privat agerar.
– Vi återkommer med hur vi ska lösa det problemet. Det är viktigt att vi är politiskt överens. Vi kan inte vara oeniga om hur vi ska utveckla näringslivet, säger Peter Kärnström.
* Är ni rädda för nya överklaganden efter rättsfallet Sandbacka Park?
– Ja, det hjälper ju inte företagen precis.
Personkemin verkar vara god i nya kommunledningen.
– Vi funkar skitbra ihop, intygar Monica Jacobsson.
En av få frågor där majoritetspartierna driver olika linjer rör den biologiska myggbekämpningen.
– Jag vill se en långsiktig lösning på problemet. Hittills har det bara handlat om att bekämpa eller inte bekämpa, säger motståndaren Per-Johan Emtell (MP).
– Ingen är gladare än jag om vi kan lösa det på annat sätt än med BTI. Men inställningen är att man ska kunna bo och leva i Österfärnebo-Gysinge, säger Peter Kärnström, även myggansvarigt kommunalråd.

Mer läsning

Annons