Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kraftledning för grönare el

Vattenfall fick klartecken för ny kraftledning. Nu ska Falun, Hofors och Sandviken bindas samman med ledningen och samtidigt bidra till att elen från vindkraftparken i Jädraås kommer ut på regionnätet.

Annons

Vattenfall Eldistribution ansökte i oktober 2010 hos Energi-marknadsinspektionen om en nätkoncession som skulle användas för att bygga en ny 130 kilowatts luftledning.

Luftledningen ska löpa från en transformatorstation vid Jädraås vindkraftpark till en transformatorstation i Hofors. Resultatet ska bli att elen från vindkraftparken kan komma ut på det regionala elnätet. Ledningen kommer att löpa mellan Falun, Hofors och Sandviken.

Länsstyrelsen i Dalarna har tidigare haft invändningar mot kraftledningen eftersom den miljökonsekvensbeskrivning som Vattenfall gjort inte varit tillräckligt, den har inte berört en natur- och fågelinventering. Länsstyrelsen i Gävleborg menade i sin tur att magnetfältet från kraftledningen inte fick bli starkare än vad den är i dag.

Uppfyller kraven

Energimarknadsinspektionen har nu beslutat att den miljökonsekvensbeskrivning Vattenfall har lämnat uppfyller kraven i miljöbalken. Kraftledningen får byggas och nätkoncessionen gäller till 3 mars år 2051.

Mer läsning

Annons