Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ger rättvisa elkostnader?

Sedan i går omfattas alla elkonsumenter i landet av en ny lag. Den stora skillnaden är att förbrukningen nu mäts direkt och du betalar bara för den energi som du faktiskt har gjort av med. – Om du byter till ny kyl eller frys ska det märkas direkt på fakturan, säger Kent Byman, marknadschef på Sandviken Energi.

Annons

Tidigare betalade konsumenterna för den el som de förväntades förbruka under ett år. Med en avstämning en gång per år kunde det leda till ekonomiska smällar för hushåll som gjort av med mer el än vad som uppskattats.

Den stora skillnaden med de nya mätarna är att elförbrukningen mäts varje månad. Det du förbrukar i juli kommer på fakturan i augusti. Därmed betalar du den faktiska kostnaden, och inte en uppskattad.

– I branschen tror vi att det blir mer rättvist. Du betalar för vad du gör av med och märker investeringar på en gång, säger Kent Byman.

Hushåll som snålar med elen eller byter ut vitvaror till mer effektiva varianter ska alltså märka effekten på elräkningen. Det gjorde de förvisso även tidigare men då tog det betydligt längre tid innan de såg skillnaden.

De nya mätarna är fjärravlästa och kopplade till elnätet. Som privatperson behöver man inte göra någonting, allting sköts helt automatiskt. Kent Byman uppmanar ändå alla att hålla ett extra öga på förbrukning och fakturor de här första månaderna för att skaffa sig en bild av vad som är normalt. Även om alla mätare är auktoriserade har det funnits sådana som inte fungerat som de ska.

De flesta samtalen väntar ändå Kent Byman till vintern.

– Ju kallare det är ute desto högre faktura.

Även om lagen började gälla i går kommer förändringen inte som en nyhet för alla elkonsumenter. Vissa fick de nya mätarna installerade redan för flera år sedan. Men nu är det ett tvång att ha dem och elbolag som varit sena har fått lägga på ett kol med extrapersonal den senaste tiden för att hinna med alla installationer.

Så är det dock inte i Sandviken.

– Det kan finnas några få fastigheter som inte fått men då handlar det om hus där vi inte kommer in, till exempel sommarstugor eller dödsbon. Det finns även folk som vägrar släppa in oss, berättar Kent Byman.

Annons