Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny miss av hemtjänsten – åldring hittades död

Trots att den gamla kvinnan inte svarat i telefonen på två dagar struntade hemtjänstpersonalen i att agera. Först på tredje dagen åkte en patrull ut med nyckel och då hittades kvinnan död. Nu vill arbetsgivaren att de inblandade varnas.
Det är det andra allvarliga missförhållandet inom hemtjänsten i Sandviken under en och samma vecka.

Annons

Hemtjänsten skulle ha daglig telefonkontakt med kvinnan. Men när hon inte svarade en dag i slutet av juni struntade personalen i att göra någonting. Inte heller agerade de när de inte kunde få kontakt med kvinnan dagen efter.

– Personalen har haft uppfattningen att hon brukar ringa tillbaka men det är ingen som kan styrka att hon har gjort det under de här dagarna. Men det är ingen tröst, säger Maria Lindkvist, äldreomsorgssamordnare i Sandviken.

Det var först när en hemtjänstpatrull på tredje dagen inte fick svar hos kvinnan som de åkte ut med nyckel. Hon hittades då död i sin säng.

– Vi vet inte hur länge hon har varit död eller om vi har kunnat förekomma det genom att agera den första dagen, säger Maria Lindkvist.

Det finns tydliga rutiner för hur personalen ska agera när en åldring inte svarar i telefonen. De reglerna har de inblandade struntat i att följa. Arbetsgivaren har nu varslat Kommunal om att man vill överlämna varningar till två anställda.

Det är det andra allvarliga missförhållandet inom hemtjänsten med bara någon dags mellanrum.

I slutet av juni fick även en strokedrabbad kvinna vänta hela dagen på hjälp sedan två patruller struntat i att kontrollera hur hon mådde när hon inte öppnade dörren. Som Arbetarbladet berättade i gårdagens tidning har fyra anställda fått varsin skriftlig erinran efter händelsen.

– Det är samma rutin som de har struntat i. Det är beklagligt att två arbetsgrupper visar samma beteende, säger Maria Lindkvist.

Hon anser inte att brottet mot rutinerna har med bemanning att göra. En utredning av den första händelsen visade att arbetsgruppen valt att jobba enligt egna, informella regler.

– Det jag tror att man behöver göra är att vara ännu tydligare med det ansvar som man har. Man måste tänka till, det är människor som vi har att göra med. Sånt här får bara inte ske.

Personalen har nu informerats om hur den förväntas agera. I den interna arbetsordningen har även rutinerna tydliggjorts efter händelsen.

Händelsen har Lex Sarah-anmälts.

Mer läsning

Annons