Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny trafiklösning ska lätta trycket i centrum

/
  • NY PÅ- OCH AVFART? 18 000 fordon per dygn trafikerar de hårdast betlastade sträckorna i centrala Sandviken. En ny på- och avfart från riks 80 till Järbovägen skulle lösa en del trafikproblem. 
Skiss: Sanark
  • AVLASTNING. En ny avfart skulle gynna trafiken mot Kungsberget. 
Skiss: Tyréns

Det blir ofta långa köer och irritation när Gävlevägen i centrala Sandviken proppas igen i rusningstid

Den hårdast belastade sträckan trafikeras av hela 18 000 fordon per dygn.

För att lätta på trycket lanserar nu kommunen en ny trafikplats med av- och påfart från riks 80 ut mot Järbovägen som bästa lösningen.

Annons

Det är ibland rena Stockholmsköerna efter Gävlevägen med den trånga rondellen in mot köpcentrumet Mosaiken med bland annat Ica Maxi som något av en flaskhals.

Ännu värre blir det när Kungsberget fortsätter växa eftersom skidturisterna från Stockholmsregionen måste åka Gävlevägen genom centrala Sandviken för att ta sig vidare ut på Järbovägen mot skidanläggningen.

– Går det som planerat är Kungsberget snart kommunens näst största tätort. Dessutom är inte Mosaiken färdigbyggd. Det finns ytterligare exploateringsbar mark i området, konstaterar Erika Ågren på kommunens tekniska kontor.

Det effektivaste sättet att lätta på trafiktrycket och förbättra miljön i centrum är, enligt en utredning som kommunen låtit göra, att anlägga en ny trafikplats med av- och påfart på riks 80 där motorvägen går över Järbovägen nära återvinningscentralen i Tuna

– Då får vi bort de bilister som bara använder Gävlevägen för genomfartstrafik, konstaterat Erik Ågren.

En sådan lösning skulle innebära att trafiken från Gävlehållet mot Järbo och Kungsberget kan ledas direkt från riks 80 och ut på Järbovägen, utan att bilisterna behöver köra in i centrum. Dessutom skulle de som åker från Barrsätra och andra centrala bostadsområden kunna ta sig ut på riks 80 utan att behöva använda Gävlevägen som genomfartsled.

Sandvikens kommun har tagit de första kontakterna med Trafikverket, som är väghållare både för riks 80 och Järbovägen.

– Vi har börjat lobba så smått och de förstår problemet. Vi ska bearbeta Trafikverket ännu mer intensivt framöver, säger Erika Ågren.

Mer läsning

Annons