Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya politiker i skolbänken

/
  • Anneli Thylin, Olle Johansson och Susanne Takula är tre av cirka 80 nya beslutsfattare inom Sandvikens kommun som nu skolas in i uppdraget.

Sandviken har fått ett 80-tal nya politiker efter årsskiftet. I går var alla samlade för gemensam skolning.

– Det är mycket att sätta sig in i. Men det är intressant, tyckte Susanne Takula, ny ersättare i ifo-nämnden,

Annons

Ny mandatperiod innebär att många nya människor med varierande bakgrund ikläder sig ansvaret som förtroendevalda. Någon inkörningsperiod finns det inte utrymme för.

– Verksamheten rullar på och ska fungera trots att det är nya människor som tillträder, konstaterar kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

Vid tre tillfällen med avslutning i går har nykomlingarna drillats i lagar, ekonomisk styrning, mötesteknik och organisation samt fått en inblick i vad uppdraget innebär och vad som förväntas av en politiker.

Tidskrävande

– Det har visat sig vara större än jag trodde och dessutom mer tidskrävande, säger Olle Johansson, socialdemokratisk ersättare i kunskapsnämnden med en omsättning på 800 miljoner kronor.

Han har redan insett att det med ett uppdrag följer sidosysslor.

– Jag är med i ett programråd. Sitter man i en nämnd bör man dessutom gå på arbetarkommunens möte. Men jag ångrar mig inte. Det här är kul.

Nyttigt

Nykomlingarna tycker att det känns bra med en gemensam genomgång utöver den utbildning de får i respektive partier och nämnder.

– Det är nyttigt att få träffa de som jobbar på förvaltningarna och förtroendevalda från andra partier, säger Anneli Thylin, ordinarie ledamot i arbetsmarknads- och trafiknämnden, ny som politiker i Sandviken men med erfarenhet från politiskt arbete i andra kommuner.

Mer läsning

Annons