Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tips om Kjelle-Blues efter ”Efterlyst”

/
  • LIKHUND. En hund som kan känna av molekyler från döda kroppar har använts i Sandviken för att finna ”Kjelle Blues”. Bland annat vid den för människorov misstänkte 46-åringens bostad. Ett exempel på en likhund som har använts i Sverige är Arko, som här på bilden tillsammans med sin förare Leif Bergqvist sökte efter en kropp i en annan del av Sverige utan koppling till ”Kjelle Blues” försvinnande.

Inslaget om ”Kjelle Blues” försvinnande i ”Efterlyst” gav några nya trådar att följa.


– Vi fick in några tips som vi inte har hunnit gå igenom än, säger polisinspektör Christer Löw.

Annons

Polisen har den senaste tiden koncentrerat sig på en 46-årig man som misstänks för människorov av Kjell-Ove ”Kjelle Blues” Andersson. Inslaget i veckans ”Efterlyst” i TV3 gav några nya tips, men ingenting konkret som direkt förde utredningen vidare.

”Kjelle Blues” har nu varit försvunnen länge, sedan midsommar, och anledningen till att ”Efterlyst” inte gav några riktigt bra tips kan vara att fallet redan uppmärksammats stort i media.

– Det kan vara så. Vi har rotat ordentligt i Sandviken och pratat med många, säger Christer Löw, inspektör vid Gävlepolisen.

I veckan har även en likhund sökt av flera platser i Sandviken, som Arbetarbladet har berättat tidigare. Bland annat har hunden sökt vid 46-åringens bostad.

– Vi har samlat ihop ett antal platser där hunden har sökt, men det går inte att säga än om det har gett resultat.

Nu inväntar de resultatet från likhunden. En likhund är tränad att markera kroppsvätskor, och kallas så för att den är tränad att reagera på doften av kvarvarande molekyler från en död människokropp. Men det behöver inte bara vara spår från en död kropp som hunden fångar upp:

– Det kan vara likvätska, sperma eller spyor.

Likhunden kan inte bara hjälpa till att hitta försvunna kroppar, utan även utröna huruvida ett mord har inträffat på en plats genom att hitta molekyler från död mänsklig vävnad eller blod på en plats. Likhundens utbildning delas in i tre delar.

Först på land, där hunden får lära sig att känna igen lukten av döda kroppar.

I träningen används kläder som varit i kontakt med död mänsklig vävnad.

Den andra delen är vattensök och den tredje på is. Likhundar har hittat kroppar som låg så djupt som 60 meter under ytan.

När likhunden får vittring på en kropp markerar den för hundföraren genom att exempelvis skälla.

Mer läsning

Annons