Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vindkraftspengar krävs av kommunbolagen

Samkraft behöver ett kapitaltillskott med 43 miljoner kronor till sina vindkraftssatsningar.

Hoåns Kraft har redan tackat nej till att vara med i nyemissionen.

Sandviken Energi tar i nästa vecka tar ställning till om bolaget ska gå in med ytterligare 5,3 miljoner kronor.

Annons

Vindkraftsbolaget Samkraft ägs av 13 kommunägda energibolag från bland annat Sandviken, Gävle och Hofors. Samkraft har gått ut med en nyemission som ägarna ska ta ställning till senast sista juni.

– En stor del av pengarna behöver vi för att refinansiera projektet i Vettåsen utanför Järbo, berättar vd:n Mikael Johansson.

När bolaget byter kreditgivare ska låneandelen minskas och den egna insatsen utökas.

– Utöver det tittar vill vi också skaffa oss handlingsutrymme för att gå in i några nya projekt om vi finner det lönsamt.

Enligt styrelseordföranden Mats Lindberg kräver bankerna i dag 30-50 procents eget kaptal för den typen av investeringar som det regionala vindkraftbolaget ägnar sig åt.

– Det är då naturligt för oss att vända sig till ägarna och fråga om de är intresserade av att gå in med mer pengar tills vi kommit upp i den storleken att bolaget generar eget kapital.

Hoforsbolaget Hoåns Kraft väljer att inte gå med i nyemissionen. Något som innebär att ägarandelen i Samkraft tunnas ut.

– Vi har inte de pengarna. Vi måste prioritera våra egna investeringar, säger styrelseordföranden Torbjörn Jansson.

Var ni beredda på att det skulle bli aktuellt med nya insatser när ni gick med i Samkraft?

– Ja, det var vi. Men då var det också sagt att det skulle bli utdelningar. Det har vi inte sett till.

Sandviken Energis styrelse bestämmer sig i nästa vecka. Ställningstagandet kan komma att påverkas av att Seab mot styrelsens uttalade vilja blivit delägare i ett annat vindkraftbolag, Bixia Prowin.

– Jag kan inte hinta om vartåt det lutar, säger styrelseordföranden Tomas Kärnström.

satsa eller inte. Sandviken Energi ska nu ta ställning till om kommunbolaget ska satsa ytterligare 5,3 miljoner på vindkraft genom att gå med i Samkrafts nyemission. Detta kort efter det att Seab motvilligt tvingats acceptera ägarskapet i Bixia Prowin, ett annat vindkraftbolag. Säger styrelsen ja blir det en ägarfråga för kommunfullmäktige.

Annons