Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt apotek i Sandviken

/
  • Köfritt. ”Det brukar vara lång kö på det andra apoteket. Det är perfekt att kunna springa över hit”, säger Lennart Pettersson, Kungsgården, en av det nya apotekets första kunder.
  • Premiär. Apotekschefen Kristina Höijer, regionchefen Magnus Hult, Anna-Lisa Lundin, en av de anställda, Inger Näsman, apotekskedjans kvalitetschef, var nöjd med premiären för det nya apoteket i Sandviken.
  • Delar på kunderna. Kronans båda apotek i Sandviken väntas ta kunder från varandra. Men den totala omsättningen ökar, tror chefen Kristina Höijer.

Ännu ett apotek öppnade i Sandviken på torsdagen.

– Vi tar kunder från vårt andra apotek men den totala omsättningen ökar, tror Kristina Höijer, chef för Kronans droghandels båda apotek i centrala Sandviken.

Annons

Det nya apoteket ligger vid Köpmangatan, snett mitt emot butiksgallerian där Kronan tog över apoteket Örnen när det statliga monopolet avskaffades tidigare i år.

Nyetableringen leder till att en person nyanställs. Personalen i de båda apoteken – nio heltidsanställda och åtta på deltid – kommer att täcka upp för varandra.

– Här blir det mer inriktning på egenvård men man kan ta ut recept på båda, säger Kristina Höijer.

Tidigare på Örnen

Hon var tidigare chef på apoteket Örnen.

– Som medarbetare är förändringen positiv. Det är kortare väg uppåt i organisationen, säger hon om övergången till apotekskedjan Kronan.

Kristina Höijer medger dock att det är ”knöligt” och kan ta lite längre tid att förmedla information om vad de olika apotekskedjorna har för receptbelagda läkemedel i lager. Tidigare kunde hon gå in via datasystemet. Nu måste hon ringa.

Konkurrensen mellan apoteken gäller inte priserna på receptbelagda läkemedel som bestäms av staten. Däremot kan apoteken konkurrera om öppettider, service och receptfria produkter.

Magnus Hult, Kronans regionchef, tror att det finns utrymme för fler apotek, bland annat i Sandviken och övriga Gästrikland.

Staten sålde 450 av cirka 900 apotek. Kronan köpte 170 av dem och har sedan dess öppnat närmare 20 till.

I Gävle-Sandvikenområdet driver Kronans droghandel i dag sex apotek.

– Det brukar vara lång kö på det andra apoteket. Det är perfekt att kunna springa över hit, säger Lennart Pettersson, Kungsgården, en av de första kunderna på torsdagen.

Mer läsning

Annons