Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag om vargjakt

Det kan bli skyddsjakt på vargar som inte åstadkommit några skador.

Men Naturvårdsverkets förslag stöter på kritik både från miljöorganisationer och jägare.

– En stor skillnad blir att länsstyrelserna själva kan ta initiativ till skyddsjakt, säger Sofia Ageheim på Länsstyrelsen Gävleborg.

Annons

Naturvårdsverket fick i uppdrag att ta fram ett förslag till en utökad skyddsjakt som ska ersätta licensjakten, som regeringen tvingades avskaffa tidigare i år sedan EU hotat att dra Sverige inför domstol.

Nu föreslår verket att det ska bli möjligt att bedriva skyddsjakt i förebyggande syfte, det vill säga skjuta vargar som ännu inte rivit några tamdjur, men som kan misstänkas göra det i en snar framtid.

Men någon kraftigt utökad skyddsjakt ser verket inte att det finns möjlighet till utan att Sverige bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv. Det måste finnas ett tydligt behov av skyddsjakten i varje enskilt fall.

Orsakat olägenheter

I normala fall brukar man bara ge klartecken sedan vargarna dödat tamdjur eller orsakat andra olägenheter. Det nya är nu att myndigheterna ska kunna fatta beslut utan att något hänt och bevilja avskjutning utan att någon ansökan kommit in.

Frågan är förstås om detta är något som EU kan smälta. Förslaget går nu ut på remiss.

Reaktionerna är dock redan hårda från både jägare och miljöorganisationer

Jägarna anser att det i praktiken inte innebär utökad skyddsjakt, medan miljöorganisationerna irriterat undrar vad som menas med ”stor sannolikhet” och vilket tidsperspektiv som ska gälla.

Ett exempel där länsstyrelserna skulle kunna ta beslut om jakt i förebyggande syfte är i renskötselområden under kalvningstid.

Vid fäbodar i Gävleborg

I Gävleborg skulle det kunna handla om att skydda tamdjur vid fäbodar, berättar Sofia Ageheim, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Annars tolkar man på länsstyrelsen förslaget som att samma kriterier som i dag kommer att behöva vara uppfyllda innan skyddsjaktsansökningar kan beviljas.

– Man måste fortfarande prova andra lämpliga åtgärder först, som till exempel stängsel, säger Sofia Ageheim.

Två ansökningar om skyddsjakt ligger just nu på länsstyrelsens bord – dels den om vargen i Jäderfors som rivit får, dels en om en varg i Ovanåker som dödat en hund. I väntan på att regeringen ska ta ställning till förslaget handläggs de enligt gällande lagstiftning.

– De påverkas inte av förslaget, säger Sofia Ageheim.

TT

Mer läsning

Annons