Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök att lansera öppna möten

Politiska möten blev ingen publiksuccé när Sandviken öppnade sina nämnder för allmänheten för tiotalet år sedan.
Nu vill oppositionsrådet Mikael Rosén (V) ha ett nytt försök med ökad insyn.
– Med mer öppenhet får vi en bättre demokrati, säger han.

Annons

Mikael Rosén har skrivit en motion om att alla nämndmöten ska hållas inför öppen ridå så att medborgarna själva kan lyssna på viktiga debatter och skaffa sig en uppfattning om vad partierna står för.

Men ett sådant beslut finns egentligen redan. Kommunfullmäktige gav i början av 2000-talet klartecken för nämnderna att hålla öppna möten när de själva känner för det. Det verkar dock ha blivit bortglömt. Det är i alla fall ingen nämnd som på senare år bjudit in invånarna.

– Kommundelsnämnderna gjorde ett försök på den tiden de fanns kvar. Det visade sig dock att det inte var någon som var intresserad, säger Ulf Gillström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Han tror inte att öppna möten med 15–20 olika ärenden på dagordningen är rätt forum för att fånga upp allmänhetens intresse för kommunpolitiken.

– Det krävs någonting mer konkret för att locka folk. Jag tror mer på temamöten eller vad man ska kalla det när vi har speciella frågor som intresserar många människor. Exempelvis som när det var aktuellt med nakenbad i Årsunda. Då kom det mycket folk.

Till skillnad från de flesta andra kommunerna kör dock Sandviken med offentlighet när kommunstyrelsen har sina beslutsmöten.

Dåvarande kommunalrådet Stefan Hedin (S) tog initiativet till öppna möten 2006. Inte i första hand för att Hedin bedömde att allmänintresset var jättestort, utan för att han trodde att offentlighet skulle leda till bättre hyfs och mer pålästa politiker.

– Det känns konstigt att vi har öppna kommunstyrelsemöten men stängda nämndmöten. Folk borde inte nöja sig med att bara få läsa protokollen efteråt, säger Mikael Rosén.

Mer läsning

Annons