Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt köpcentrum i kulturmiljö

/

Högbo Bruk satsar på att bygga ett eget litet köpcentrum med fem-tio butiker. En förstudie inleds i nästa vecka. Gårdsbutiker för lokala livsmedelsproducenter är ett tänkbart inslag.

Annons

Högbo Bruk AB har fått EU-bidrag för att göra en utredning om hur man kan utveckla innergården på ett sådant sätt att kulturhistoriska värden och kommersiella intressen kan förenas.

Tanken är att området där det anordnas bland annat marknader och stora konserter ska kompletteras med ett litet köpcentrum i den timrade längan som i dag används som förrådslokaler.

– Vi vill stärka varumärket och höja turistvärdet genom att få hit fler dragplåster till området, säger Hans-Peter Eriksson, Högbo Bruks vd.

Den EU-finansierade förstudien ska bland annat ge svar på frågor om hur butikslokalerna ska utformas, vilken verksamhet som passar in och hur infrastrukturen runt omkring ska se ut.

– Det ska naturligtvis vara butiker som passar ihop med brukets charm och den kulturhistoriska miljön. Man kan tänka sig exempelvis en gårdsbutik för närproducerade, ekologiska varor eller butiker med anknytning till friluftslivet. Däremot blir det ingen försäljning av reservdelar till bilar.

Bland Högbo Bruks nuvarande hyresgäster finns parfymföretaget Björk & Berries, som flyttade in i specialbyggda lokaler sommaren 2006. Det kommunägda bolaget tog investeringen på 6,5 miljoner och subventionerar fortfarande hyran. Detta eftersom parfymföretaget haft en ekonomiskt besvärlig start och ännu inte kommit upp i full hyresnivå enligt den delvis omsättningsbaserade trappstegshyran.

Ingen risk att det blir fler förlustaffärer om ni bygger nya butikslokaler?
– Nej, vi får väl ta lärdom av det som hänt med Björk & Berries och inte lägga ribban så högt när det gäller materialval och kvalité så att det sedan blir svårt att räkna hem hyran. Vi får kanske satsa mer på rustik charm, säger Hans-Peter Eriksson.

Mer läsning

Annons