Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OG-ledarens dom står fast

Hovrätten anser inte heller att den före detta OG-ledaren från Sandviken är skyldig till stämpling till mord.

Därmed står tingsrättens dom fast på åtta månaders fängelse för bland annat vapenbrott och dopningsbrott.

Annons

Hovrätten för Nedre Norrland gjorde på tisdagen samma bedömning som Gävle tingsrätt gjorde i april. Åklagaren har inte kunnat bevisa att den 41-årige Sandvikenbon gjort sig skyldig till stämpling till mord och försök till utpressning under sin korta tid som ledare för den kriminella organisationen Original Gangsters lokalavdelning i Gävle.

41-åringen skulle enligt åklagarens mening och åtalet ha beordrat en 34-årig Gävlebo att skjuta tre unga män i Bålsta. Orsaken var att de tre felaktigt utgett sig för att ha varit OG-medlemmar. När de inte betalade ”böterna” för det skulle de skjutas. Den före detta OG-ledaren har hela tiden nekat till anklagelserna om stämpling till mord.

 

Åklagare Christer Sammens har till stora delar byggt sitt åtal på den 34-årige Gävlebon som vände sig till polisen sedan han skulle ha beordrats att döda. Hovrätten anser att bevisningen har stora svagheter och konstaterar att det finns varierande och motstående uppgifter och därför går det inte att dra några säkra slutsatser angående Gävlebons trovärdighet.

I tingsrätten friades förre OG-ledaren också från misstankarna om att ha pressat Gävlebon på pengar. Hovrätten ändrar inte heller den domen.

Däremot erkände Sandvikenbon både dopningsbrott, bott mot alkohollagen, olovlig försäljning av alkoholdrycker, förberedelse till brott mot alkohollagen och grovt vapenbrott vid förhandlingen i Gävle tingsrätt. För det ska han avtjäna åtta månaders fängelse.

Mer läsning

Annons