Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart med jobb för 15 av 114 efter nedläggningen av GVS-fabriken

/

I januari i fjol kom beskedet att GVS-fabriken på Sandvik i Sandviken skulle stängas. 114 jobb skars bort. Men ingen skulle sägas upp, var beskedet.
Om en vecka stängs fabriken helt. De sista maskinerna har fraktats bort. Fortfarande är läget oklart för drygt 15 av de som berörs av nedläggningen.

Annons

Men Börje Sjöberg, fackordförande för metallarbetarna, är försiktigt optimistisk.

– Det känns bättre än för någon månad sedan. Förhoppningsvis lättar det på arbetsmarknaden efter semestern, säger han.

Under de månader som gått har de flesta fått andra jobb, antingen innanför eller utanför Sandviks grindar. Några slutar med avgångspension och liknande.

När Arbetarbladet berättade om läget i juni i fjol fanns ett 40-tal kvar i GVS-fabriken där produktionen successivt drogs ned, i takt med att maskiner flyttades till Japan, Tyskland och Indien där tillverkningen placerades i stället.

I dag har drygt 15 personer ingen fast placering. Några av dem har vikariat på olika ställen inom Sandvik i Sandviken. Nyligen blev det också klart att deras anställning i Sandvik Coromant förlängs till i första hand sista augusti.

– Ambitionen är att hitta lösningar för alla, säger Börje Sjöberg som är nöjd med diskussionerna med företaget.

Ett problem är att produktionen på stora delar av Sandvik Materials Technology (SMT), där huvuddelen av de Sandvikanställda i Sandviken jobbar, har sackat på sistone. Skiftgången har bantats, inhyrda har fått sluta och personal har gått ned i arbetstid.

Mer läsning

Annons