Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om fortsatt myggbekämpning

/

Myggbekämpningen vid Nedre Dalälven är hotad. I går kom chockbeskedet att staten inte tänker skjuta till några pengar för besprutning.
– Jag är både förvånad och besviken, säger Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag.

Annons

En lättnadens suck kunde höras över Österfärnebotrakten när miljööverdomstolen för ett par månader sedan gav klartecken till fortsatt myggbekämpning i Ista.

Men glädjen blev kortvarig. Efter näringsdepartementets besked i går om att inga statliga pengar finns att tillgå för fortsatt besprutning kan många ortsbor åter få se sommaren förvandlas till en myggplåga.

– Jag har svårt att förstå det. Jag visste inte om det förrän du ringde och jag var helt inställd på ett positivt besked, säger Kalle Hedin besviket.

Mötet i går hölls i Rosenbad mellan statsekreteraren Jöran Hägglund och företrädare för berörda länsstyrelser och regionorgan.

– Jag hade förhoppningen att det ändå skulle finnas en ambition om att lösa det här. Det måste lösas, så är det bara. Men hur har jag ingen aning om för tillfället, suckar Kalle Hedin.

Projektet Biologisk myggkontroll, som finansierats med statsbidrag i fem år, slutfördes i fjol. Det finns dock lite pengar kvar, som man haft som buffert för särskilt besvärliga år, och som räcker till mindre besprutningar i år.

Sedan är det slut om ingen lösning kommer till stånd.

– Om det inte blir en katastrofal myggsommar i år ska vi nog klara av den. Men det hade ju känts bra att kunna planera för framtida år också.

En liten glimt av hopp tände dock regeringens gårdagsbesked att ett nytt möte om myggbekämpningen ska hållas i höst.

– Samtidigt kan man ju undra vad man väntar på, säger Kalle Hedin.

En möjlig orsak skulle kunna vara det uppdrag som Naturvårdsverket gett en Umeåprofessor: att utvärdera rönen att bekämpningsmedlet BTI inte påverkar andra arter än stickmyggor. Hans rapport ska vara helt klar i oktober, men ett preliminärt yttrande kommer redan i maj.

Förutom de statliga pengarna har Sandviken, Heby och Gävle bidragit med pengar till myggbekämpningen. I Sandvikens fall handlar det om en miljon kronor.

– Jag har svårt att tro att kommunerna kan ställa upp med mer. Det som måste till är statliga pengar.

I en interpellation till miljöminister Andreas Carlgren (C) kräver kristdemokraten Mikael Oscarsson från Uppsala att regeringen ”sätter ned foten”: ”Jag anser att staten har ett speciellt ansvar i området på grund av myggproblemets omfattning.” Områdena där översvämningsmyggan i hög grad produceras – nationalparken Färnebofjärden och angränsande naturreservat – är statligt ansvar påpekar Oscarsson.

Mer läsning

Annons