Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt med pratförbud

En kvinna som var placerad på HVB-hemmet Rosen i Storvik fick pratförbud.

Ett grundlagsbrott, anser Socialstyrelsen.

– Det har hänt vid ett specifikt tillfälle och kommer inte att hända igen, säger Helena Jönsson, behandlingsansvarig.

Annons

Socialstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion på behandlingshemmet Rosen efter två anmälningar med påståenden om allvarliga missförhållanden.

– Vi kände till anmälningarna och bjöd själva hit Socialstyrelsen. Sedan är det ju en annan sak att de inte får tala om i förväg när de ska komma, säger Helena Jönsson.

De problem som anmälarna tog upp bekräftades inte vid tillsynen. Däremot reagerade Socialstyrelsen över en del andra saker vid genomgången av akterna.

Det mest anmärkningsvärda var att en kvinna belagts med talförbud. Något som ledningen för Rosen, enligt tillsynsrapporten, förklarade med att klienterna ibland måste vara tysta för att få tid för eftertanke under den pågående behandlingsprocessen.

– Går man igenom väldigt känslomässiga processer kan det i vissa specifika situationer vara nödvändigt att vara tyst för att vara kvar i processen och inte prata bort det, säger Helena Jönsson.

Socialstyrelsens bedömning är att behandlingshemmet begår lagbrott genom att ge de placerade pratförbud. Rätten att i tal uttrycka sina tankar, åsikter och känslor är skyddad i grundlagen och kan inte undanröjas på det sätt som skett.

– Det här har hänt vid ett specifikt tillfälle för flera år sedan och det kommer att inte hända igen, är Helena Jönssons kommentar.

Av akterna framkom det också att personal som inte har medicinsk kompetens gjort medicinska bedömningar. I efterhand har anlitade konsultläkare avgjort om bedömningarna varit korrekta.

Senast 10 april ska Rosen kunna visa att bristerna som behandlingshemmet nu kritiseras för tillrättade.

Annons