Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckorna ökar på Sandvik

I flera år har arbetsplats­olyckorna minskat på Sandvik. Men i fjol pekade kurvan uppåt igen.
Ökningen berodde huvudsakligen på ökad produktionstakt i kombination med att flera nyanställdes i produktionen, enligt Sandviks senaste årsredovisning.

Annons

Andelen arbetsrelaterade olyckor ökade i koncernen som helhet under 2010.

Affärsområdet Sandvik Materials Technology ligger högst med en ökning från 7,3 till 8,6 olyckor per miljon arbetade timmar, visar sammanställningen i årsredovisningen.

– Allt över noll olyckor är egentligen inte acceptabelt, säger Lena Berg, kommunikationschef på Sandvik Materials Technology (SMT) med cirka 4 000 anställda i Sandviken.

Finanskrisen bidrog

I samband med finanskrisen producerades mycket mindre och det bidrog till att olyckorna minskade rejält under 2009, både i antal och andel av arbetade timmar.

När sedan produktionen ökade igen, flera nyanställdes och många hamnade på nya befattningar så ökade olyckorna.

I början av förra året var andelen uppe i tio för att sedan, under andra halvåret, minska till cirka sju olyckor per miljon arbetade timmar.

– Det är fortfarande för högt, säger Lena Berg och berättar att SMT fokuserar på säkerheten i jobbet, vilket bland annat handlar om att tillbud rapporteras så att risker kan bedömas och åtgärdas.

Oroande statistik

Tomas Kärnström, IF Metalls huvudskyddsombud inom SMT, tycker att den senaste årsstatistiken är oroande.

– I min värld handlar det om nytt folk som inte fått tid att lära sig tillräckligt och att man genar för att nå så bra resultat som möjligt i produktionen, säger han.

Han tycker att de ansvariga alltför ofta nöjer sig med att skriva ”information” som åtgärd när olyckor inträffar.

Risken finns att man sedan missar att informera exempelvis nyanställda och på så vis lever med latenta olycksfallsrisker.

Borde göra mer

Bygger man bort risker i tillräckligt hög grad, tycker du?

– Nej, vi borde göra mer för att bygga in eller bygga bort dåliga arbetsplatser, säger Tomas Kärnström.

Sandviks mål är att andelen olyckor ska minska med 50 procent från 2008 till utgången av 2012. Hittills har andelen minskat med 31 procent.

Mer läsning

Annons