Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om två veckor öppnar skidspåret i Högbo

Samtidigt som myggorna vaknat till liv i höstvärmen närmar sig skidpremiären i Högbo.
Om två veckor ska det finnas åkbara spår på den konstfrusna banan. Och precis som förra året hänger allt på vädret.

Annons

10 oktober öppnar Pay and ski i Högbo. Tiden är ungefär densamma som vid premiären förra året – trots att vädret då var så varmt att man hade stora problem att hålla spåret öppet de första veckorna.

– Vi är optimistiska ett år till. Är det lika varmt som i dag går det ju inte, säger platschef Arne Anderstedt på Högbo Bruk.

Att ha åkbara skidspår så tidigt som möjligt på säsongen är hela affärsidéen med mångmiljoninvesteringen på konstfrusna skidspår. När det blir natursnö eller kallt nog för att tillverka konstsnö finns andra anläggningar som konkurrerar. Då går det heller inte att ta betalt. Alla andra skidspår i Högbo är ju gratis att åka i.

Säsongskort

Högsta önskan från Högbo Bruks sida är att så många som möjligt köper säsongskort tidigt på hösten. Förra året, då det var si och så med öppethållandena av konstfrusna spåret, köpte många endagarsbiljetter eftersom det var så osäkert.

– Det finns en ovilja att betala för att åka längdskidor. Folk tar det för givet att det är gratis. Och det som kostar oss mest pengar är att hålla alla andra spår preparerade och fina. Konstsnöspåret kostar i sig inte särskilt mycket i drift. Vi har spårpersonal lite tidigare plus att kylslingorna i backen drar energi. Men i jämförelse är det väldigt lite, menar Anderstedt.

Nu blev premiäråret ändå hyfsat ekonomiskt eftersom det var väldigt lite snö och naturspåren blev åkbara först sent på säsongen.

Snöhögen, som sprutades upp i vintras, ligger kvar och har klarat sommaren under ett täcke av sågspån. Förra sommaren använde de torv. Nytt får i år är också att man inte börjar att lägga fjolårssnön inne på stadion utan flyttar det till en slinga vid bastun, där det är med skydd mot både sol och vind.

Mer läsning

Annons