Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridda skolor får samma rektor

Baggiums omstridda gymnasieskolor i Sandviken och Gävle har nu fått en gemensam rektor.

Något som kan tolkas som första steget mot en sammanslagning.

Annons

– Jag är ansvarig för två olika skolor. Vad som händer i framtiden vet man aldrig, säger Joacim Swedén.

Det har under det senaste året stormat kring framför allt Sandvikens Praktiska med rektorsbyten, läraravhopp, svekanklagelser från eleverna och flera anmälningar till Skolinspektionen.

Samarbetet med den andra Baggiumägda friskolan i länet, Gävle Praktiska, har intensifierats med delvis gemensamma lärare. En sammanslagning har utretts utan att något beslut kommunicerats ut till elever och personal.

Men nu inför terminsstarten på måndag har skolorna fått en gemensam rektor. Linda Ström har lämnat rektorstjänsten i Gävle och ersatts av Joacim Swedén, som alltså även blir ny rektor i Sandviken där tjänsten varit vakant.

– Det är vanligt i dag inom både kommunala skolor och friskolor med rektorer som är ansvariga för flera enheter. Mellan de här två skolorna är det korta avstånd, så jag kan snabbt vara på plats om det händer något, säger han.

Joacim Swedén är väl medveten om hur turbulent situationen varit på framför allt skolan i Sandviken. Men det är inget som avskräckt honom från att ta jobbet.

– Det är just när det gäller att få eleverna att känna stadga och trygghet som jag känner att jag har en hel del att bidra med.

– Jag ser det som en stor utmaning att göra de här skolorna till Sveriges bästa praktiska gymnasieskola.

Är gemensam rektor första steget mot en sammanslagning?

– Jag är ansvarig för två olika skolor och det är vad som gäller just nu. Vad som händer i framtiden vet man ingenting om.

Bollnäsuppväxte Joacim Swedén har bott i Gävle sedan 1998. Han var som rektor med och startade Prolympia 2005–2009. Därefter har han varit långpendlande rektor för Cultus i Uppsala, en gymnasiefriskola även det.

Mer läsning

Annons