Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridde patronen pumpar in 30 miljoner i Gysinge Bruk

/
  • Ulf Berghäll, nybliven ägare till Gysinge Bruk, hotar nu att dra sig ur projektet.
  • GILLAR LÄGET. . I restaurangen är det Camilla Skoog som bossar medan kocken Mattias Angust och köksmästaren Anders Mårdäng sköter köket.

Ulf Berghäll pumpar in 30 miljoner kronor i Gysinge Bruk och gör det som Sandvikens kommun inte mäktade med.
Men 14 månader efter ägarskiftet är nye ”brukspatronen” en omstridd man i bygden.
– Jag gör det som är bäst för bruket. Resten skiter jag i. Men jag trampar inte på någon, säger 66-åringen som vägrar bli pensionär.

Annons

Det spikas, kaklas, målas och dras kablar inom det gamla vallonbruket i Gysinge. Bit för bit rustas hotell- och konferensanläggningen och de omkringliggande fastigheterna.

– I lågkonjunktur är det bättre att investera i byggnader och verksamhet än att gå in med pengar på kapitalmarknaden, säger Ulf Berghäll medan han visar runt i högt tempo och berättar om den pågående hotellrusten, den nya presentaffären, det spa som snart ska byggas, solceller, jordvärme, höghastighetsinternet, de två nya driftbolagen och allt annat som är på gång.

– Det här spännande och liknar inget annat byggprojekt. Det gäller att behålla områdets själ, den unika bruksmiljön, samtidigt som vi skapar de funktioner som krävs år 2010.

När affärsmannen Ulf Berghäll sålde sina tidigare företag och köpte Gysinge Bruk som nybliven ålderspensionär, tog han över ett fastighetsbestånd i förfall som kommunen inte mäktat med att sköta.

Alla har åsikter

Investeringsplanen är på 30 miljoner och hittills har nye ”brukspatronen” gjort ungefär det han sagt att han ska göra. Men Berghäll är också en omstridd person som väcker starka känslor. När familjeföretaget som drev värdshuset gick i konkurs muttrades det om svikna löften. En betalningstvist med ett annat företag har lett till rykten om bristande betalningsförmåga eller kanske snarare betalningsvilja.

– Men vi förlikades. Det där var deras problem, inte mitt.

Ortsbor har framfört synpunkter på allt från säkerställandet av majkasens placering till kommunens ”svek” vid utförsäljningen av det kulturhistoriska arvet. Alla i bygden verkar ha synpunkter på den nya regimen och på Berghälls lite burdusa framtoning.

– Det är en liten ort och jag är en rak person som inte har några problem med att sätta ned foten och säga vad jag tycker. Jag gör det som är bäst för bruket. Men jag trampar inte på folk, säger han själv.

Fler besök i sommar

Maud Norell och Jenny Karlsson, som driver brukshandeln tillsammans, tycker att det finns en positiv känsla inom bruket och har märkt en tydlig trend med ökad turism i sommar.

– Men vi måste jobba vidare med samarbetet här i Gysinge. Vi måste bli mer synkade, säger Jenny Karlsson.

Gysinge Bruks Wärdshus drivs efter konkursen i Berghälls egen regi med branschproffs som ansvariga. Efter ombildning placeras restaurangen i ett aktiebolag och hotell- och konferensverksamheten i ett annat. Målet är att anläggningen snart ska vara fyrstjärnig.

– Det är sjukt spännande nu när vi fått andra resurser än tidigare att jobba med, säger köksmästaren Anders Mårdäng.

– Reaktionerna från gästerna är enormt positiva, intygar kocken Mattias Angust och Camilla Skoog, ansvarig för restaurangen.

Ulf Berghäll vägrar bli pensionär men säger att han med åren fått en annan inställning till livet och affärerna.

– Pengar är inte allt. Framför allt ska det vara roligt. Förhoppningsvis innebär det vi gör nu att bruket bevaras till kommande generationer.

Mer läsning

Annons