Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen friidrottsarena i Gävle – inte i Sandviken

Det som är omöjligt i Sandviken är fullt möjligt i Gävle. Där är friidrottsarenan öppen dygnet runt så att vem som helst kan hoppa och springa.
– Vi har inga problem med förstörelse. Fördelarna överväger definitivt nackdelarna, säger Anders Wetterberg, GIF friidrotts klubbchef.

Annons

Det har blivit debatt om hur skattefinansierade men tillslutna BJ Arena används, eller snarare inte används, sedan förre landslagsmannen Magnus Aare tidigare i veckan skrev ett medborgarförslag om att kommunen borde öppna upp arenan för spontanidrott.

I kommentarerna är det många som stöder förslaget. Men kommunen står upp för att det av säkerhetsskäl är nödvändigt att stänga in och låsa grindarna.

– Säkerhetsskäl? Är det att någon ska snubbla och slå ihjäl sig? är den spontana reaktionen från Anders Wetterberg, klubbchef i Gefle IF friidrott som driver Gunder Hägg-stadion.

I Gävle är friidrottsarenan öppen dygnet runt och några problem med skadegörelse har man inte haft. Den som känner för att gå in och springa några varv eller hoppa höjd eller längd är alltid välkommen.

– Vi har bara goda erfarenheter av att ha en öppen anläggning. Eftersom Gunder Hägg-stadion ägs av Gävle kommun är det klart att den ska vara tillgänglig för dem som bor här. Kan vi bidra till mer spontanidrott gör vi gärna det.

Men i Sandviken tror inte de ansvariga på kommunen på att det går att ha en friidrottsarena öppen med mindre att det finns funktionärer på plats. Förutom risk för risk för skadegörelse används argument som att löparbanorna kan ta skada om det kommer barn med fel skor och vill springa.

Enligt avtalet mellan kommunen och Högbo GIF ska föreningen hålla anläggningen öppen för allmänheten två dagar per år.

– Vi får ta en diskussion om det går att utöka det öppethållande i förhandlingarna om nästa års avtal, säger Marie Lind (S), föreningsutskottets ordförande.

Mer läsning

Annons