Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord mot ord om bredden på väg 272 räcker

/
  • Verklighetens väg. Väg 272 mellan Sandviken och Årsunda är 6,5 meter bred. En vanlig bredd på en väg menar Trafikverket, men lastbilschaufförer upplever den som för smal sedan den fick räcken.
  • Blev för trångt. Under torsdagen i förra veckan möttes en buss och en traktor med ensilagepackare på släp. Mötet mellan fordonen blev för trångt och bussens vänstersida slets upp. Enligt Trafikverket är vägen tillräckligt bred för att två stora fordon ska kunna mötas på ett trafiksäkert sätt.

Vägen är inte för smal säger Trafikverket.

Men lastbilschaufförerna som dagligen färdas på väg 272 mellan Sandviken och Årsunda upplever det motsatta.

– Jag vill kunna åka på den där vägen utan att få magknip när man möter en lastbil, säger Ove Dahlqvist, vd för Dahlqvist Transport AB i Årsunda.

Annons

Under torsdagen i förra veckan möttes en buss och en traktor med ensilagepackare på släp på Årsundavägen, strax söder om Bångs. Mötet slutade med att bussens vänstersida slets upp av ensilagepackaren eftersom den var för bred för mötet, och fem rutor krossades på bussen.

Inte förvånad

Incidenten bekräftar det Ove Dahlqvist, lastbilschaufför och vd för Dahlqvist Transport AB länge har befarat, att vägen är för smal för ett möte mellan två stora fordon.

– Jag är inte förvånad över att den där olyckan inträffade. Sedan vägen fick räcken på vissa delsträckor har den blivit för smal för ett möte. Chaufförerna kan inte längre gå ut på vägrenen när de möter ett annat större fordon, säger Ove Dahlqvist.

Enligt honom är det inte ovanligt att lastbilarna åker in i räcket för att vägen är för smal.

Vägen har en bredd på 6,5 meter, vilket Trafikverket menar ska räcka för att två fordon ska kunna mötas utan problem.

– Ett fordon får inte vara bredare än 2,5 meter vilket gör att det blir 1,5 meter till godo när två större fordon möts, säger Hans Hållén, distriktsledare Trafikverket region mitt.

Blivit säkrare

Han anser att vägen har blivit trafiksäkrare sedan den fick gång- och cykelbana samt räcken, och menar att fordon som är bredare än 2,5 meter ska ha följebil för att få färdas på vägen.

– Man ska kunna mötas på vägen utan problem, säger Håkan Hållén.

Det håller inte Ove Dahlqvist med om.

– Vägen har för lite spelrum, det räcker med att det blåser kraftigt och lastbilen vinglar till för att körfältet ska bli för trångt. Jag tror inte man har tagit med backspeglarna i beräkningen av bredden på fordon. Och man undrar ju hur det blir när snön kommer med alla vallar.

Snön fraktas bort

Enligt Håkan Hållén har Trafikverket tagit med beräkningen av eventuella snövallar kan komma att uppstå efter vägen, vilket inte kommer att bli några problem.

– Vi kommer att frakta bort snön i så fall, precis som vi gör på alla andra vägar, säger han.

Mer läsning

Annons