Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orgelspel på gymnasiet tog Ulf till kyrkan

/
  • VANLIG SYN? Mångas bild av prästskapet speglas nog av den här bilden, kyrkoherde Ulf Jensius i predikstolen med handflatorna vända mot himlen. Men tiden i kyrkan är en liten del av prästernas arbetsvecka som till stor del består av samtal, ofta i själavård-ande syfte, med människor som söker hjälp eller bara någon som lyssnar.
  • INKÖRSPORTEN. Han har inga rötter i en kyrklig familj utan det som tog Ulf Jensius till kyrkan var orgeln han lärde sig spela under gymnasiet. Som 20-åring började han jobba som kantor och gjorde det i tolv år innan han kände att han ville något mer och utbildade sig till präst.
  • PRÄSTERNAS EGEN BIBEL. Ulf Jensius visar upp den bok svenska präster förhåller sig till när de arbetar. Här finns lathundar om hur gudstjänster, dop, bröllop och begravningar ska gå till. Efter 18 år som präst sitter mycket i benmärgen hos Ulf Jensius men han har ändå alltid kyrkohandboken med sig.

Vad gör en präst när det inte är dop, skolavslutning, bröllop, begravning eller söndagarnas gudstjänst? Arbetarbladet mötte kyrkoherde Ulf Jensius för att få veta vad som händer bakom kulisserna i kyrkan.

Annons

Ulf Jensius är sedan fem år kyrkoherde i Sandviken, det innebär att han har det yttersta ansvaret för församlingen.

Hela sitt liv har han arbetat inom kyrkan men präst blev han först 1992. För att bli präst krävs fyra års teologiska universitetsstudier, sedan en rad antagningsförfaranden för att bli prästvigd och därefter ännu ett års studier vid pastoralinstitutet.

– Till skillnad från många andra yrken kan man inte bestämma sig för att bli präst utan man måste ha kyrkans godkännande, förklarar Ulf Jensius som 1991 fick ja av biskopen.

Vi möter Ulf Jensius på hans ljusa och luftiga kontor, bekvämt tillbakalutad i svart skjorta med den vita prästkragen inger han och rummet en varm trygghet. Kontoret är utformat för att ta emot människor, något som är en stor del i den kyrkliga verksamheten berättar han.

Ulf Jensius ler ofta och gestikulerar livfullt under samtalet, de gånger han inte byter ut sin snus vill säga.

– Om präster får snusa? Ja, det finns inga konkreta regler som säger att man inte får det, skrattar han.

Samtalet finns i alla bitar inom kyrkan. Förberedande samtal inför traditionella kyrkliga händelser såsom dop, bröllop och begravningar men också själavårdande samtal med människor som behöver öron som lyssnar.

– Här i församlingen är det alltid själavårdsamtal på gång, konstaterar Ulf Jensius.

Alla församlingar i Sverige måste ett antal nätter i månaden bistå som jourhavande präst via telefon. Mycket av kyrkans ordinarie verksamhet sker också på kvällar och helger. Präst är alltså inget för den som söker jobb med kontorstider.

– Präst är man ju jämt, men som alla människor måste präster vara lediga och känna sig lediga, säger Ulf Jensius och förklarar att sommaren är en lugnare period då mycket är terminsbaserat och att präster får semester precis som alla andra.

Många möten

Ett kyrkobröllop är ofta över på runt en timme, men tiden utanför kyrkan är desto längre. Varje händelse för en präst föregås av samtal och träffar med de berörda och förberedelserna är en stor del i yrket. Att förberedelser är viktiga inom kyrkan speglas i att söndagarnas högmässa räknas som en hel arbetsdag trots att den sällan pågår mer än någon timme.

Tar hand om sörjande

Efterarbete efter till exempel en begravning är också vanligt då en del av prästyrket är att leda sörjande människor genom sorgen. Ett krävande men givande arbete berättar Ulf Jensius.

– Det är så oerhört stort att någon vill dela sin sorg med en, det kan vara det mest meningsfulla att man får vara en människa till hjälp.

Yrkets höjdpunkter är inte tårfyllda bröllop ackompanjerade av ljuv musik enligt Ulf Jensius utan det vardagliga arbetet och dess möten.

– Att få möta människor och samtala om livets stora frågor är det bästa med mitt yrke, konstaterar han.

Mer läsning

Annons