Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österfärnebo rustar för att rädda räddningskåren

/
  • NY KAMP. Så här såg det ut förra gången räddningskåren i Österfärnebo var hotad. Ingrid Bergman och de andra ortsborna som tog strid, fick till sist igenom sin vilja. Nu är det dags för en ny operation rädda räddningskåren. ”Det är märkligt att vi ständigt ska behöva kämpa för saker som är självklara för alla andra bara för att vi bor där vi gör”, säger Ingrid Bergman.

Ingrid Bergman gick i spetsen för demonstrerande Österfärnebobor när räddningskåren var hotad för sju år sedan.


Nu mobiliserar ortsbefolkningen för en ny operation rädda räddningskåren.


– Det är mycket ilska. Folk är förbannade, säger hon.

Annons

Kampen för att rädda deltidskåren i Österfärnebo blev framgångsrik förra gången det begav sig. Då, för sju år sedan, agerade ortbefolkningen både samstämt och bestämt.

Efter demonstrationer, namninsamlingar och uppvaktningar bedömdes argumentationen till sist vara så stark att förslaget om nedläggning drogs tillbaka.

Nu mobiliserar Österfärneboborna på nytt sedan räddningschefen Mats Granat återigen lagt fram det ratade förslaget från 2001.

– Självklart ska vi ta kampen även den här gången. Men det är så nytt att vi ännu inte hunnit träffas och bestämma hur vi ska agera, säger Lars Igeland i Österfärnebo utvecklingsgrupp.

Redan i går hade dock Ingrid Bergman i gruppen en första kontakt med Mats Granat för att höra bakgrunden till hans förslag.

– Som räddningschef vill han egentligen inte dra ned någonstans. Men det här är det alternativ som anses minst sårbart.

Ingrid Bergman och andra invånare i Österfärnebo har dock svårt att förstå argumentationen om sårbarhet. Ett liv är ett liv och ett hem är ett hem oavsett om platsen finns på Hyttgatan, Kungsgatan eller i en by södra Gästrikland, menar de.

– Jag är lika sårbar om jag får ett hjärtstopp som en person i Gävle som råkar ut för samma sak.

Förra gången deltidskåren i Österfärnebo var hotad gick samtliga partier i Sandviken ihop och slogs för att kåren skulle vara kvar.

Både kommunen och länsstyrelsen lyfte då fram innehållet i räddningstjänstlagens fjärde kapitel som ett tungt argument. Där står det att insatserna ska organiseras så att de kan påbörjas inom ”godtagbar tid”, något som i allmänna råd tolkats som tio minuter.

Kommunalrådet Peter Kärnström, s, hade i går varit i kontakt med Jan Lundberg, en av Sandvikens tre representanter i räddningsdirektionen.

– Vi i Sandviken vill att kåren i Österfärnebo ska vara kvar. Vi är öppen för diskussioner om både alternativa neddragningar och att skjuta till mer pengar. Eftersom räddningstjänsten drivs i ett kommunalförbund äger vi inte beslutsprocessen. Men vi ska prata med de andra kommunerna, säger han.

Mer läsning

Annons