Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Österfärnebo utvecklingsgrupp politiskt färgad”

Ett bidrag på 50 000 kronor till Österfärnebo utvecklingsgrupp visade sig vara en oväntat het politisk fråga när fullmäktige sammanträde i går. Under den timmeslånga debatten framkom bland annat åsikter om att gruppen är politiskt färgad.

Annons

Egentligen handlade beslutet bara om att fullmäktige skulle godkänna överflyttning från en budgetrad till en annan för att de 50 000 som reserverats för ett kommande närråd i Österfärnebo i stället skulle få användas av utvecklingsgruppen.

Ny ordning, folkpartiet och moderaterna var kritiska och vill ha återremiss. De tre partierna ansåg att bidraget till utvecklingsgruppen borde hanteras via kultur- och fritidsnämnden som alla andra föreningsbidrag.

– Det här är en grupp som håller på med sådant som idrottsföreningar och hembygdsföreningar gör på andra ställen, sade Aage Hansen, no.

Olov Göransson, fp, var en av flera kritiker som var rädd för att det skulle uppstå ett prejudikat om fullmäktige gav bidrag.

– Vilka konsekvenser får det om det kommer andra utvecklingsgrupper som också vill ha bidrag? undrade han.

– Då tackar och bugar jag. Det är fart på dem i Österfärnebo. Jag önskar att vi hade en sådan grupp i varje by, svarade Monica Jacobsson, s.

Röstläget i den väntat långa debatten höjdes när Riitta-Liisa Björk, m, pekade ut färnebogruppen som ”starkt politiskt färgad”.

– Vi har ingen åsiktsregistrering av några föreningsföreträdare, sade Monica Jacobsson.

Beslutet innebar att utvecklingsgruppen får ett kommunbidrag på 50 000 kronor.

Mer läsning

Annons