Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outlawsledarens vapen kan gå till HD

De beslagtagna Outlawsvapnen i Sandviken har hamnat mitt i debatten om vapenlagstiftningen efter morden i Malmö. Vapenbrottet bedömdes inte som grovt, trots att ägaren tillhör den organiserade brottsligheten.

– Jag har aldrig sett straffskärpningsbestämmelsen användas, säger Gävleåklagaren Christer Sammens.

Annons

Landets åklagare efterlyser strängare tillämpning av lagen om vapenbrott. Det finns ett tillägg i lagen som säger att olagliga vapen som kan misstänkas användas vid brott ska bedömas hårdare. Men straffskärpningen tillämpas för sällan av domstolarna, anser många.

Debatten har aktualiserats efter mordvågen i Malmö och den stora mängden illegala vapen där.

För att få en ändring av praxis krävs att åklagarmyndigheten driver ett principiellt avgörande mål till Högsta domstolen. Ett sådant fall som granskas vid myndighetens utvecklingscentrum i Malmö är just vapenbeslaget hos den 36-årige Outlawsledaren i Sandviken.

Gävle tingsrätt använde möjligheten att ge ett hårdare straff för att han var aktiv i den kriminella organisationen Outlaws. Men det höll inte. Hovrätten underkände resonemanget och tog fasta på att 36-åringen var tidigare ostraffad. Fängelsestraffet halverades från tio till fem månader.

Christer Sammens har skrivit till åklagarnas utvecklingscentrum för att få stöd för att överklaga till Högsta domstolen. Där skriver han att han ofta har åberopat straffskärpningsbestämmelsen i domstolarna. Men hittills aldrig sett den användas

– Jag tycker att man borde fästa mer avseende vid Outlawsmedlemskapet. Jag menar, det måste ju vara skillnad mot om man till exempel är med i en frimärksklubb eller om man är med i Outlaws, säger Sammens.

36-åringen har angett en hotbild som har med Outlawsmedlemskapet att göra som motiv för vapeninnehavet. Det borde räcka för att koppla vapnen till kriminell verksamhet, resonerar Sammens, som ofta har funderat vad som krävs för att domstolarna ska ta hänsyn till medlemskap i kriminella organisationer.

– Förväntar sig domstolarna att man ska uppvisa styrelseprotokoll eller liknande... som visar att brotten har begåtts genom gemensamma beslut? Förutsätts att knarkpartier ska vara försedda med följesedlar märkta Hells Angels? undrar Sammens.

Mer läsning

Annons