Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagat pensionatbygge får okej

Pensionatbygget i Högbo ser inte ut att bli något nytt Bernöfall med kommunalt miljonskadestånd efter bygglovsfel. Förvaltningsrätten konstaterar att det visserligen förekommit formella fel i handläggningen. Dock inte av så allvarlig karaktär att bygglovet ska upphävas.

Annons

Uppförandet av det nya pensionatet i Högbo var redan långt gånget då en granne som inte fått yttra sig över bygglovet krävde att bygget omedelbart skulle stoppas i avvaktan på att hans överklagan blev behandlad.

En så kallad inhibition blev det också, vilket tydde på att både länsstyrelsen och förvaltningsrätten i det skedet ansåg att sannolikheten var stor för att bygglovet skulle upphävas.

Slipper skadestånd

Men nu har samma instanser avslagit grannens överklagan, vilket innebär att Sandvikens kommun slipper riskera att få betala skadestånd till pensionatägaren som i fallet med Bernös trädgårdscentrum där en miss i handläggningen blev dyr för skattebetalarna.

Visserligen gjorde handläggarna fel som inte behandlade grannen som sakägare och gav honom chansen att yttra sig innan beslutet om bygglov fattades. Men med hänsyn till den skada som pensionatägaren skulle ha råkat ut för vid ett upphävt bygglov, och mot bakgrund av att grannen hölls informerad i senare skede av processen, avslår förvaltningsrätten överklagandet.

Grannens sista chans att få bygglovet upphävt är nu att begära prövningstillstånd hos kammarrätten.

Mer läsning

Annons