Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertalades hoppa av elittränarjobb

/
  • GRUNDLURAD. Efter många år som spelare och ledare inom bandyn såg Håkan Larsson fram emot att få träna ett elitserielag i höst. Men Sandvikens kommun bröt tjänstledigheten och kallade hem honom till lärarjobbet på Björksätraskolan, bara för att några veckor senare meddela att han blivit uppsagd. ”Jag är grundlurad”, säger bandytränaren och skolprofilen.

Bandytränaren Håkan Larsson får stå vid sidan om och titta på när Falu BS gör comeback i elitserien i år.

Skolprofilen och konfliktlösaren Håkan Larsson har också hamnat på åskådarplats som arbetslös.

– Jag är dubbelt grundlurad, säger 50-åringen som först uppmanades av kommunen att omedelbart komma tillbaka till skolan och sedan blev uppsagd när bandykontraktet väl var klippt.

Annons

Flera generationer Sandvikenungdomar har mött Håkan Larsson i hans olika roller som lärare, fritidsgårdsföreståndare, ungdomsledare och föreläsare om etik och moral. Han har blivit känd i skolorna som en manlig förebild som alla lyssnar på och respekterar. En sådan som kan sätta gränser och tala om vad som är rätt och fel så att alla förstår och håller med.

När rektorerna kört fast med klasser där eleverna behandlat varandra dåligt har Håkan Larsson ofta anlitats som konfliktlösare.

Men efter 21 års arbete med barn och unga i Sandviken fick Håkan Larsson förra året chansen att träna Falu BS A-lag. Han tog tjänstledigt från skoljobbet och skrev treårskontrakt. Dalalaget gjorde en riktigt bra säsong och gick upp i elitserien.

– Efter alla år inom bandyn var jag jätteglad över att få chansen att träna ett elitserielag i höst, säger den förre Saik-spelaren.

Men i maj fick han veta att Sandvikens kommun omedelbart ville ha tillbaka honom som lärare. Alla tjänstledigheter skulle dras in.

– Vid det laget visste jag att det var aktuellt med uppsägningar. Med mina 21 år kände jag mig trygg.

Håkan Larsson valde det fasta jobbet före en osäker karriär som elittränare. Han tog ett smärtsamt avsked från spelare och ledare i Falu BS, där han vid sidan av tränarrollen börjat föreläsa om etik, moral och grupparbete i en satsning liknande den Saik bandy genomfört i Sandviken.

När kontraktet var klippt och det inte fanns någon återvända fick Håkan Larsson chockbeskedet att han inte alls är önskvärd hos den arbetsgivare som så sent som i maj kallade hem honom från bandyjobbet. Han tillhör nu en av dem som är uppsagda.

Under förhandlingarnas gång har antalet tjänstår, enligt arbetsgivarens tolkning, reducerats från 21 år till 10 år. När Håkan Larsson var fritidsgårdsföreståndare var verksamheten finansierad av Sandvikens kommun och ledd av en kommunal chef. Men formellt stod Saik som arbetsgivare, har kommunens förhandlare nu kommit på och därmed placerat Larsson på listan över dem som måste sluta.

– Inom idrotten har man blivit tunnlad en och annan gång. Men här har jag blivit dubbelt grundlurad.

Håkan Larsson stod på tisdagen i Göransson Arena och tittade på när Falu BS tränade under ledning av hans efterträdare. När uppsägningstiden inom skolan är över får elevfavoriten och konfliktlösaren stå vid sidan om och titta på även där.

– Det är svårt att beskriva med ord hur det känns. Det är så konstigt att plötsligt stå utanför allting. Jag är inte arg. Jag är bara så otroligt besviken.

Mer läsning

Annons