Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På gott och ont medaktivapolitiker

Politikerna engagerar sig djupt i de olika ärendena inom handikappomsorgen. På gott och ont, anser revisorerna. Nackdelen är att det kan bli långa handläggningstider, godtyckliga beslut och en otydlig rollfördelning.

Annons

Kommunens förtroendevalda revisorer har låtit revisionsföretaget PWC granska hur nämnd och chefer sköter ledningen av handikappomsorgen inom Sandvikens kommun.

Granskningsrapporten innehåller ingen allvarlig kritik. Arbetssätt och metoder anses säkerställa en effektiv, rättssäker och ändamålsenlig verksamhet där målen för service och kvalitet kan uppnås. Kostnaderna bedöms också vara rimliga i jämförelse med liknande kommuner.

Rollfördelningen

Revisorerna anser dock att det finns anledning för politiker och tjänstemän att börja fundera över rollfördelningen.

Handikappomsorgsnämnden har i dag en begränsad delegation gentemot tjänstemännen. Något som innebär att politikerna får en bra inblick i de olika ärendena.

Samtidigt ökar risken för långa handläggningstider när politikerna vill jobba så operativt. Det kan också bli godtyckliga bedömningar och otydlig rollfördelning när de förtroendevalda ska vara med och bestämma i enskilda ärenden.

Kan tappa fokus

Politikerna riskerar dessutom, varnar revisorerna, att tappa fokus när det gäller frågor av mer övergripande och strategisk karaktär som de ansvarar för.

Mer läsning

Annons