Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Plangatan bestämmer fotgängarna

Nästa vecka öppnas Plangatan i Sandviken för trafik. Här kommer det vara de gående som bestämmer, bilarna har väjningsplikt och får inte köra fortare än gångfart.

Annons

Plangatan i centrala Sandviken var tidigare endast öppen för bussar. Under nästa vecka, när asfalteringen är helt klar, öppnar gatan i en ny utformning där vanlig trafik tillåts i båda riktningarna.

Torgytan är upphöjd och här finns busshållsplatser, vilket kommer att påverka hur bilarna tillåts att köra.

Plangatan blir en gårdsgata, vilket innebär att bilarna har väjningsplikt för gående och att bilarna ska köras i gångfart.

– Bilisterna får köra på de gåendes villkor, som de gör på Linggatan i dag, säger Erika Ågren, planeringsingenjör hos Sandviken Energi.

Anledningen till att bilisterna får anpassa sig efter de som går är helt enkelt att mycket folk rör sig i området och att man vill undvika olyckor, bland annat med de cyklister som kommer farande på cykelvägen från Stadsparken.

– Sedan vill vi ha en torg- yta och då får det inte gå för fort. Det blir ju också nya bostadsområden som vi ska knyta ihop med centrum, då blir det många gående, säger Erika Ågren.

Annons