Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parabolfritt hos Sandvikenhus

/
  • RENSAT. Huset i bakgrunden var ett av Norrsätras allra paraboltätaste. Nu är alla paraboler borta sedan Sandvikenhus förhandlat fram ett alternativt sätt att se på tv från andra länder som hyresgästerna accepterat. ”Det gick fantastiskt smidigt”, tycker husvärden Susanne Johansson och bostadskonsulenten Mats Johansson.

Sandvikenhus har lyckats rensa upp i paraboldjungeln på ett sätt som beskrivs som unikt för Sverige.
– Det fungerar inte att tala maktspråk. Det gäller att hitta bra lösningar som hyresgästerna kan acceptera, säger bostadskonsulenten Mats Johansson.

Annons

Amatörmässigt monterade parabolantenner som hänger ut från höghusen på ett livsfarligt sätt är ett vanligt problem i invandrartäta bostadsområden där hyresgästerna har behov av att kunna titta på tv från sina hemländer.

Sandvikenhus har kört en kampanj för att få bort alla paraboler som hänger utanför fasaden.

– Ramlar de ned och skadar någon är det vi som hyresvärd som är ansvarig, konstaterar Mats Johansson.

När Sandvikenhus började titta över parabolerna i Norrsätra och höghusen vid Sveavägen visade det sig att många hyresgäster brutit mot reglerna om var och hur parabolerna ska vara monterade med hänsyn till omgivningens säkerhet och husens standard. Lösningarna var i vissa fantasifulla med gamla sängben eller cykelramar som gjorts om till ställningar med uppkarvade sladdhål genom väggen.

– Vi trodde det skulle bli besvärligt. I dag finns det inte en parabol kvar. Det är säkert 70-80 paraboler som försvunnit från de hus som vi börjat med, berättar husvärden Susanne Johansson.

Enligt Jenny Glumoff, Sandvikenhus marknadschef, är resultatet av kampanjen anmärkningsvärd.

– Ett förmodligen Sverigeunikt resultat, säger hon.

Framgångsreceptet var, enligt Mats Johansson, att finna en konstruktiv lösning i stället för att bara peka med hela handen och tala med maktspråk.

– För trivselns skull är det viktigt att hyresgästerna kan ha connection med sina hemländer. Det kunde vi ordna på ett annat sätt

Sandvikenhus förhandlade fram ett avtal med mängdrabatterade ip-boxar med 290 kanaler i utbudet, fri tv i ett år och återköp av begagnande satellitboxar. Helt OK, tyckte hyresgästerna och plockade bort parabolerna från husfasaderna.

Mer läsning

Annons