Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkbadet stängs?

/

Efter många år med eftersatt underhåll har Parkbadet nu hamnat i ett panikläge.
Reningsanläggningar, bassänger och omklädningsrum måste enligt en ny utredning snabbt rustas för uppåt 50 miljoner kronor.
Annars riskerar badanläggningen att tvingas slå igen.

Annons

17 år efter invigningen börjar nu åldern ta ut sin rätt för Parkbadet med simhall, äventyrsbad och friskvårdslokaler. Politikerna i kommunstyrelsen fick i går en larmrapport om det dåliga tillstånd som anläggningen befinner sig i.

Redan i år måste den ena reningsanläggningen ersättas och en utbyggnad göras för att den andra anläggningen ska kunna bytas ut nästa år mot en mer utrymmeskrävande variant.

I kommunens budget finns 9,3 miljoner avsatt. Men kostnaden för etapp ett av upprustningen beräknas nu till hela 18,5 miljoner kronor.

Något utrymme för att avstå eller skjuta upp investeringen finns inte enligt Mikael Reijer, kommunens nye tekniske chef.

– Nej, det här måste göras för att vi ska kunna garantera att Parkbadet kan fortsätta ta emot badgäster, säger han.

Risken bedöms annars vara stor att vattenkvalitén snart blir så dålig att bassängerna måste stängas eller att utrustningen helt enkelt upphör att fungera.

– Det här är egentligen inga märkvärdigheter. Badhus är komplicerade och utsatta byggnader. Det gäller att ha en plan för hur man ska kunna försörja en sådan här anläggning med ny teknik, säger Mikael Reijer.

Inom en femårsperiod måste även bassänger renoveras och omklädningsrum rustas upp. Det totala investeringsbehovet beräknas just nu till grova 35–50 miljoner kronor. En mer detaljerad utredning av renoveringsbehovet pågår.

Gårdagens rapport skapade stor oro bland politikerna. Kommunen har precis börjar förbereda stora besparingar och för kultur- och fritidsnämnden, som redan har en mycket stor del av sina pengar låsta i anläggningskostnader, kan det nu bli rejäl hyressmäll när Parkbadsinvesteringen ska betalas.

Fyrpartigruppen M, FP, KD och NO tycker att kommunen ska sälja Parkbadet till en privat entreprenör. Förslaget ingår i ett 21-punktsprogram med besparingar som partierna tagit fram.

– Det är bara att titta på exemplet Kungsberget. Det kan finnas andra som är duktigare än kommunen på att driva badhus, säger Helena Sjöberg (FP).

Mer läsning

Annons