Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partibytare satta i politisk karantän

/

Politikens silly season med övergångar mellan partierna följs nu av ettåriga karens­tider.

Annons

Inom alliansen M, FP och KD har man kommit överens om att nyförvärven får stanna på avbytarbänken första året.

– En markering av att man inte kan hoppa från ena lägret till det andra hur som helst, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Mats Sundberg gick från Moderaterna till Kristdemokraterna och blev omedelbart den mest kryssade politikern i sitt nya parti i höstens val.

Men när platserna i nämnder och styrelser nu ska fördelas finns hans namn inte med bland kandidaterna efter uppgörelsen inom alliansen.

– Jag är väl inte så förtjust i att man struntar i vad väljarna sagt. Men nu är det som det är. Av egen kraft hade vi i KD inte fått några platser alls. Jag får jobba politiskt på annat sätt så länge. Exempelvis genom att researcha och skriva insändare, konstaterar han.

”Inget att göra”

Helena Sjöberg, folkpartist som blivit moderat, får inte heller hon några uppdrag när nya mandatperioden börjar. Det innebär exempelvis att hon måste lämna styrelsen för Göransson Arena AB.

– Det är ingenting som jag kan göra någonting åt. Jag känner att jag har mer att ge inom politiken. Men ibland kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och få tid att reflektera lite, säger hon.

Placerad i karantän blir också Galina Moroz, från M till KD, medan Hans Olsson, S till M, redan är inne i kommunfullmäktige.

– Med honom var det en annan sak. Han kom till oss i ett mycket tidigare skede och fanns med vid nomineringen inför valet, säger Riitta-Liisa Björk.

Har varit personkonflikter

Hon gör ingen hemlighet av att det förekommit personkonflikter i samband med partiövergångarna och att det bidragit till det gemensamma beslutet om en ettårig karenstid.

– Det kan vara bra med lite betänketid så att de här personerna först får komma in i det interna partiarbetet och ömsesidigt lära känna sina nya partikamrater. Politiskt arbete bygger mycket på tillit och förtroende.

Eftersom det alltid blir omsättning inom nämnderna och styrelserna kan partibytarna räkna med att bli erbjudna uppdrag senare.

– Det hinner hända mycket på ett år. Tills dess får de naturligtvis jobba hur mycket de vill inom partierna, säger Leif Jönsson (KD).

Mer läsning

Annons