Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer mindes rusten av Valhalla

/
  • Veteranerna från Valhalarusten. Erik Hansson och Lars-Erik Höglund var två av eldsjälarna från PRO som var med och renoverade Valhalla efter att föreningen tagit över byggnaden från kommunen. I går var de med på visningen av tre filmer om arbetet med rusta det anrika huset. Bredvid dem vid grötfikat satt Conny Bergsman.
  • Oroas. Ingemar Dahlström är ordförande för PRO i Sandviken och oroad över att kommunen vill att pensionärerna ska börja betala hyra för Valhalla, 30 000 kronor om året.
  • PRO renoverade. När Sandvikens kommun på 80-talet tog över Valhalla från Sandvik slöt man ett avtal med PRO om att de skulle få disponera lokalerna mot att byggnaden rustades upp. Under nästan tio år renoverade medlemmarna Valhalla från ett ruckel, till en vacker byggnad som ser ut som i fornstora dagar. Nu har renoveringsarbetet blivit film.

När PRO tog över Valhalla på 80-­talet var huset mycket nedgånget. I går var det premiär för tre filmer om renoveringsarbetet av det anrika nöjespalatset.

Annons

På plats fanns några av eldsjälarna som var med vid ombyggnationen.

Samtidigt är man inom PRO nu oroade för den hyreshöjning på 30 000 kronor om året som Sandvikens kommun aviserat.

När Sandvikens kommun tog över Valhalla från Sandvik slöt man ett avtal med PRO om att de skulle få disponera lokalerna mot att byggnaden rustades upp. Under nästan tio år renoverade medlemmarna Valhalla från ett ruckel, till en vacker byggnad som ser ut som i fornstora dagar.

Arbetet dokumenterades på super 8-film och dessa filmrullar hittade PRO nyligen i ett skåp på vinden och har nu klippts ihop till tre olika filmer.

Runt 130 personer kom i går för att titta på filmerna och äta gröt och bland dem fanns även några av eldsjälarna som var med vid själva rusten. Två av dem var Lars-Erik Höglund och Erik Hansson, bägge 87 år.

25 glada personer

– Det var slitigt, men vi hade samtidigt mycket skoj. Vi var 25 glada personer som höll på och vi lärde oss om byggnadsvård under arbetets gång, minns Lars-Erik Höglund.

Bland annat murade man upp hela källaren, drog nya ledningar, tog fram snickerier och brädgolv från 1908 och byggde upp den gamla biljettkiosken.

– Visst känner man igen sig i filmerna, men det känns lite konstigt att så många som var med är borta nu, säger Erik Hansson.

Livlig pensionärsverksamhet

I dag har PRO i Sandviken med sina 2 100 medlemmar en livlig verksamhet i och utanför Valhalla. Hittills har avtalet med kommunen varit skrivet så att föreningen fått hyra huset gratis mot att man förvaltar det och håller det i trim.

Men nu är avtalet uppsagt och kultur- och fritidsförvaltningen har aviserat att man vill börja ta ut en hyra på 30 000 kronor om året för Valhalla.

– Det innebär att vi måste ta ut högre avgifter från pensionärerna som kommer hit och många av dem har det redan i dag ekonomiskt tufft, säger ordföranden Ingemar Dahlström, som oroas över förslaget.

I dag ska PRO därför träffa kommunalrådet Peter Kärnström och framföra sina synpunkter på hyreshöjningen. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden ska ta ställning till hyran för Valhalla under våren.

Mer läsning

Annons