Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal kan tvingas ta ledigt

Hög produktionstakt på Band hos Sandvik gör att personal kan beordas ta ledigt under sommaren och bara jobba igen hälften av tiden.
– Vi vill inte bygga lager som binder kapital, säger Lena Berg, informationschef på SMT.

Annons

En hög produktionstakt inom produktområdet Band har lett till att en del av personalen nu tvingas ta ut sina komptimmar eftersom Sandvik inte vill binda kapital i stora lagervolymer.

Produktionstakten i kombination med en stor övertidsbank har lett till en överrenskommelse med facket som säger att personalen mellan 17 juni och 18 augusti får dubbelt så mycket för sin komptid om de beordras att vara lediga.

– Arbetsgivaren avgör när personal ska vara ledig eftersom man bara behöver jobba igen hälften av timmarna. Vi tyckte att det passade bra att få vara ledig extra mycket under sommaren, säger Bo Boström, ordförande i Metalls koncernklubb på Sandvik.

Får veta i god tid

Drygt 500 kollektivanställda på Band berörs av överenskommelsen, men endast några kommer att kunna använda den. Personalen ska få veta i god tid innan när de inte förväntas dyka upp på jobbet.

I och med den behovsanpassade arbetstiden kan lagret som byggts upp under våren och försommaren minskas för att gå upp i normal produktionstakt igen till hösten.

Vikarier berörs inte av överenskommelsen.

Mer läsning

Annons